sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Ateenassa muusien kanssa

Katosin taas hetkeksi blogimaailmasta, kun jätin Suomen pimeyden ja läksin viikoksi Ateenaan runo-, mytologia- ja filosofiakurssille. Oli muuten ihana viikko! Kreikan aurinko oli täydellinen lääke pahimpaan kaamosahdistukseen, joka minulla on ollut vuosikausiin. Lisäksi sain ajatukset irti kässäristä ja proosasta.

Aamuisin ja iltaisin opiskelimme Kreikan filosofiaa ja mytologiaa. Jälkimmäisen olen aina kokenut läheiseksi, vaikka en olekaan tainnut sitä suoraan käyttää fantasiateksteissäni (tuttuja elementtejä kyllä, esim. Kronoksen kaltainen lapsiaan hotkiva/murhaava isähahmo löytyy). Sen tunteminen myös avaa modernia ja klassista kirjallisuutta, joka vilisee viittauksia kreikkalaisiin myytteihin.

Päivisin teimme pitkiä kävelyretkiä museoihin, paikallisiin nähtävyyksiin, ostoksille jne. On aivan mahtavaa tuntea aurinko ihollaan, juoda vuoriteetä hunajalla ja syödä tuore, kostea mandariini. Meillä oli myös jonkin verran toistemme tekstien käsittelyä, kirjoitustehtäviä ja Kreikasta vaikutteita ottaneiden runojen lukemista. Jaoin muutaman mytologisen runon ja sain hirveästi palautetta. Runous on minulla yksi iso sokea piste, joten palaute on erityisen tärkeää.

Kirjoitin joitain runoja myös paikan päällä, mutta selvästi vähemmän kuin luulin etukäteen. Aikataulu oli aika tiukka, yhtenäkin iltana puimme tekstejä vielä kymmeneltä illalla. Onneksi porukka oli todella motivoitunut ja muutenkin aivan huippu. :)

Kotikatumme. Kreikkalainen talvi ei paljoa palella!

Sfinksi Arkeologisessa museossa.

Minotauros ja Theseus Arkelogisessa museossa.

Arkeologisen museon Jockey of Artemision.

Lysikrateen muistomerkki, joka pystytettiin säilyttämään hänen johtamansa 
kuoron voittamaa palkintoa (omaa palkintotornia odotellessa!)

Paikallisen gallerian ihania Minotauros-veistoksia (toin yhden kotiinkin).

Piraeuksen ranta.

Akropolis häämöttää kaukaisuudessa.

Herodes Atticuksen odeion

Pathenonin temppeli Athenalle.

Ateenassa oli hirveästi kulkukissoja, sääli kävi pikkuisia. 

Hydrat löytyivät jo kahvikupeistakin.

Bysantin museon koptilainen hautapatsas.  

Keskiviikkoisin on katutori, jossa myydään tuoreita hedelmiä, mausteita,
pähkinöitä jne. todella huokeaan hintaan.

Näkymä asuntolamme kattoterassilta.

Lykeionin gymnasion, jossa Aristoteles opetti.

Nyt palattuani on ollut hiukan sellainen olo, että astuin lämpimältä Olympos-vuorelta suoraan sinisävyiseen Manalaan. Koti-ikävä kyllä oli, niin kivaa kuin matkustaminen onkin. 

Ja minut valtasi mitä omituisin tunne kävellessäni Bysantin museossa. Hetken näin mielessäni mytologisen runokokoelman, runot maalauksina minua koskettaneista myyteistä ja tarinoista. Muistan miettineeni minne sijoitan Jormungandrin, La Loban, Daphnen ja Apollon, minne Kipu-tytön ja Ofelian. Ajatus oli niin visuaalinen, näin runokuvien sävyt ja valaistuksen, maalaukset, patsaat ja vanhat käyttöesineet viileässä ja hiljaisessa holvissa. Mikä lie muusa kävi kylässä... 

Nyt pitäisi palata kuitenkin kässärin äärelle. Edessä on hirveästi työtä ennen joulua. Loppukiri tälle versiolle. Kokonaisuus on melkein kasassa. Ehkä sain Kreikan auringosta jonkun puuttuvan palan ja en vain tiedä sitä vielä.

6 kommenttia:

 1. Oi ihanaa, olisipa hienoa pystyä osallistumaan tuollaiselle matkalle :)

  Tsemppiä loppurutistukseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Ehkä sinäkin pääset taas matkustelemaan jossain vaiheessa, kunhan pikkuinen hiukan kasvaa. :)

   Poista
 2. Vaikuttaa olleen ihana matka. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, se oli! En jotenkin osannut etukäteen odottaakaan näin hienoa reissua. :D :D

   Poista
 3. Ihanan näköistä!
  Hienoa että sait matkasta paljon irti. Vaikka en tavallisesti kaipaa etelän lämpöön, nyt kaipaisin paikkaan missä ei jatkuvasti sada. Olispa edes pakkasta niin tulisi lunta tän ainaisen vesisateen sijaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! En itsekään niin välitä lämpimistä maista, mutta kyllä Kreikan lämpö oli tämän synkän ja sateisen syksyn rinnalla oli aika mukavaa. Ehkä saamme vielä pakkasta?

   Poista