lauantai 21. lokakuuta 2017

Varjojen lumoissa

Viime vuoden toukokuussa lähdin kirjoittamaan tarinaa, joka suorastaan purkautui minusta ulos. Koelukukierrosten ja editoinnin jälkeen tarjosin novellia Vaskikirjojen goottilaisten novellien antologiaan. Ilokseni novelli hyväksyttiin ja pääsin työstämään sitä antologian toimittajan, Katri Alatalon, kanssa. Kesällä editointi tuli viimein päätökseensä.

Antologia ilmestyi syyskuussa nimellä Varjojen lumo - suomalaisia goottinovelleja.


Antologia sisältää 12 goottinovellia kotimaisilta kirjoittajilta, sekä Markku Soikkelin esipuheen, joka valottaa gotiikan tyyliä ja perinteitä. Kuvan hurmaava kansi on Julia Savtchenkon käsialaa.

Kauhuromantiikka tutkii ihmismielen pimeitä syövereitä, mielipuolisuutta ja yliluonnollisuutta. Pahaenteinen tunnelma kielii salaisuuksista, jotka ovat pesiytyneet jylhiin ja rappeutuneisiin maisemiin. Tukahdutetut tunteet ja ajatukset kuitenkin pyrkivät päivänvaloon, eivätkä suostu pysymään haudattuina.

Ohessa pieni maistiainen novellistani:

Tuuli kiskoo koivun oksalla roikkuvaa pukupussia ja lävistää minut. On kesäkuun kylmin päivä, ja minun on katsottava pois pihatieltä, koivujen väliin, jonne kannoimme pihakeinun joka vuosi. Se ei ole siinä nyt. Hämmennyn —

(ja sieraimissani on heinänhaju, pihakeinu kitisee
enkä mahdu ääriviivojeni sisään,
nojaan lähemmäs ja suutelen häntä
olen vasta neljäntoista)

Katseeni singahtaa tontinrajan yli talolle, jossa olen juossut poikaa karkuun kuin saaliseläin. Vaikka naapurin pellot on myyty vuosia sitten eikä Tapiolassa asu kuin vieraita, muistan yhä höyhenenkevyen äänen ja sormenpäidemme liikkeen suunnitelmallisuuden.

Pihakeinu-Oona uskoi, että ratamonlehti parantaa kaikki haavat. Aikuinen tietää paremmin. 


Kirjan voi tilata suoraan Vaskikirjoilta tai sitä voi käydä kurkistamassa lähimmässä kirjastossa. Helsingin Kirjamessuille suunnistavat lukijat puolestaan löytävät Vaskirjojen ständin osastolta 7g 124 (levymessuosaston vieressä).

Iso kiitos Vaskikirjoille, Katri Alatalolle ja Pekka Haloselle antologian julkaisemisesta!

7 kommenttia:

 1. Aivan upeeta! Pitääpä laittaa itsensä varausjonon jatkeeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos E.K! Toivottavasti antologiasta löytyy mieluisaa luettavaa. :D

   Poista
 2. Mä oon niin ylpee susta etten ees kestä! Squeeee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitoksia! Edes jotain saavutettu vuosien varrella. ♥

   Poista
  2. Mä muuten oikeesti varmaan TARVITSEN oman version tosta, tajusin tässä just nyt et jos mä lainaan ton kirjastosta, niin en mä voi ikinä palauttaa sitä :o Mä tarviin sen omaksi. Tietenkin.

   Poista
 3. Vähitellen löytyy netistä näitä muita antologiassa mukana olleita. Hauskaa! :) Tässä oli kyllä coolia olla mukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, vielä en ole itse päässyt syventymään muihin novelleihin, mutta odotan kyllä innolla! Suomalaista goottiikaa ei ihan kauheasti näe. :)

   Poista