tiistai 31. toukokuuta 2016

Haaste: Unpopular Bookish Opinions

Sain Retalta Todella vaiheessa -blogista oheisen haasteen. :)

Säännöt:
1. Linkkaa haasteen antaja blogipostaukseesi. Lisää haasteen säännöt postaukseen.
2. Vastaa haasteen kysymyksiin.
3. Lähetä haaste vähintään kolmelle henkilölle ja linkkaa heidän bloginsa postaukseesi.
4. Ilmoita haasteen saajille haasteesta ja linkkaa heille postauksesi.


1. Kirja tai kirjasarja, josta kaikki muut pitävät, mutta sinä et.

Harry Potter. Ja ennen kuin joudun kivitetyksi, haluan tarkentaa, että en mitenkään vihaa tätä kirjasarjaa, se ei vaan herätä minussa sellaista maagista ihastusta kuin se tuntuu tekevän muille. Olen tainnut lukea 4 Potteria, jonka jälkeen totesin, että on turha kahlata eteenpäin jos lukeminen ei herätä intohimoa. Etenkin kun kirjat menivät koko ajan vaan paksummiksi.

Tässä on ihan kivoja hahmoja, jees juoni, siitä vaan puuttuu "se jokin", joka tekee tarinasta erinomaisen minulle. Objektiivisesti katsottuna ymmärrän, miksi Potter on suuri ilmiö, se vaan ei sovi omaan makuun.  ¯\_(ツ)_/¯


2. Kirja tai kirjasarja, josta kukaan muu ei pidä, mutta sinä pidät.

Goodreadsin mukaan heikoiten arvioitu suosikkikirjani on Marko Hautalan Torajyvät, josta kyllä olen kuullut useampaan otteeseen "et kai sä siitä tykännyt" kommentteja, joten ehkä se?

Anne Ricelta voisin mainita Kadotettujen kuningattaren, joka teki minuun syvän vaikutuksen aikoinaan. Sittemmin olen huomannut, ettei tästä pidetä yhtä paljon kuin sarjan kahdesta ensimmäisestä kirjasta.

Sitten in Thomas Harrisin Hannibal, johon lähes kaikki sarjan aiempien osien fanit ovat pettyneet. Minusta tämä oli kaikessa hulluudessaan ja pimeydessään todella kiehtova kirja (ostan jopa pahennusta herättäneen loppuratkaisun).


3. Kolmiodraama, jossa päähenkilö päätyy yhteen sen kanssa, jonka et olisi halunnut.

En taida lukea tällä hetkellä kauheasti kolmiodraamoja. Minulla on kuitenkin ikivanha trauma tämän suhteen, nimittäin Anu Holopaisen Kristallien valtakunta. Siinä päähenkilö Sonja tapaa ensin nuoren miehen nimeltä Chai (en muista välttämättä nimeä oikein) ja povasin hahmojen välille romanssia aivan onnessani. 

Ei, tämä sivuhahmo katoaa tarinasta ja Sonja rakastuu ah-niin-ihanaan pahikseen Zadariin ja nämä jatkavat romanssiaan lopputrilogian (muistaakseni Zadar vielä liittyi jotenkin tähän Chain kohtaloon, oliko peräti siihen syypää?).  

No, nuori Vaarna flippasi tästä ihan totaalisesti ja kirjoitti sivutolkulla päiväkirjaraivoa. Ja muistan tämän vielä vuosienkin päästä, vaikka moni muu asia on unohtunut (luin kyllä trilogian loppuun). Onneksi olin liian nuori fanfikeille. O.O'

Taipumus fanittaa epäolennaisia suhteita, jotka eivät koskaan toteudu on lähtöisin siis jo lapsuudestani!


4. Suosittu kirjagenre, josta et pidä tai josta haluaisit pitää, mutta et pysty.

Historialliset sotakirjat. Avaan mieltäni pikku hiljaa rankalle realismille, mutta tämä on yhä  tiskirättirealismin ohella minulle hankala paikka, vaikka genren sisällä on varmasti aivan loistavia kirjoja.  


5. Pidetty, suosittu tai rakastettu hahmo, josta et pidä.

Fandom on pilannut monta hahmoa minulle tehokkaasti, kun fanit lähtevät selittämään kaikki hahmon rosot ja väärät valinnat oikeiksi, koska "oikeastihan tää tyyppi on vaan väärinymmärretty!". Tämä tuntuu pätevän etenkin ihkuihin mieshahmoihin, jotka saavat lukijoiden polvet tutisemaan. 

Näitä hahmoja esiintyy kai pääasiassa paranormaalissa fantasiassa, näin nopeasti tulee mieleen vaikkapa Rachel Vincentin Kissojen kesken-sarjan Marc, Annukka Salaman Faunoidi-kirjojen Rufus tai Charlaine Harrisin Sookie Stackhouse-kirjojen Bill, Julie Kagawan Rautakuninkaan Ash ja tietenkin Suzanne Collinsin Nälkäpelin Gale. 

Yritän kuitenkin päästä eroon tehdasasetuksistani ja antaa hahmoille aina mahdollisuuden todistaa, että he eivät ole sitä alfaurosporukkaa, jonka kaikki temput tulisi sietää vain siksi, että he ovat rikkaita, komeita, pitkiä ja ihania.


6. Kirjailija josta monet pitävät, mutta sinä et.

Douglas Adams. Brittihuumori ei noin yleisestikään pure minuun ja Adamsin Linnunradan käsikirja liftareille oli jotenkin vaan... no se vaan oli. En tiedä, pyörittelin lähinnä silmiäni sen hauskoille kohdille. Ikävä tehdä yhden kirjan pohjalta näin suuri johtopäätös, mutta en ole ajatellut lukea Adamsia enempää. 

Alexandre Dumasin Kolme muskettisoturia oli myös kirjamuodossa jotenkin... kauhea? En tiedä, kuuntelin sitä äänikirjana ja halusin viskata kaikki hahmot alas parvekkeelta. O.O'

Timo K. Mukalta olen joskus lukenut Maa on syntinen laulu ja inhosin kirjaa todella paljon, mutta hänen kohdallaan luulen yrittäväni vielä uudelleen. Saan todennäköisesti kirjailijan kielestä ja tematiikasta enemmän irti hieman vanhempana. 


7. Suosittu sarja, jonka lukemiseen sinulla ei ole mielenkiintoa.

George R.R. Martinin Tulen ja jään laulu, jota olen joskus aloittanut, mutta todennut sen muistuttavan proosaltaan liiaksi Sormusten Herraa. Minua vaivasi tässä monen hahmon nuori ikä, esim. Danyn pakkoavioliitto Khal Drogon kanssa. Olen katsonut TV-sarjaa muutaman kauden, mutta lopetin senkin, kun kyllästyin shokkikuolemiin, seksuaaliseen väkivaltaan ja "hei minne me voitais laittaa tissit!" alastomuuteen. 

Tässä on vähän sama kuin Potterin kanssa: kokeilin ja tajusin, että sarja ei ole makuuni. Ymmärrän kuitenkin, miksi se kiinnostaa muita ja miksi se on niin suuri ilmiö. 


8. Kirja, joka on mielestäsi huonompi kuin siitä tehty elokuva.

Taru Sormusten Herrasta on hieno tarina ja Tolkien on luonut hienon maailman, mutta trilogia on kuolettavan hidas, eikä Tolkienin proosa ole mitenkään erikoista. Saattaa toki olla, että minulla on  tästä niin vahva lapsuustrauma, että en vain sen yli aikuisiälläkään. Siskoni nimittäin luki näitä minulle, kun olin lapsi. Koko perheeni fanittaa sarjaa. Minä pidän elokuvista, kirjoja en halua lukea uudelleen (luin ne viimeksi teini-ikäisenä). 

Haluaisin myös vastata tähän Dyyni, sillä fanitan David Lynchin omituista ja keskeneräistä elokuvaa, joka floppasi ilmestyessään. Kirjatrilogia on kirjoitettu aika kuivasti, vaikka siinäkin on hyvä juoni ja upea maailma, joten saan leffasta yksinkertaisesti enemmän irti emotionaalisesti. En kuitenkaan tiedä voinko sanoa leffaa hyvällä omallatunnolla hyväksi elokuvaksi. Tämä on sellainen selittämätön kiintymissuhde asiaan, jonka tajuaa epätäydelliseksi. XD


Välitän haasteen edelleen Beelle, huhtikuulle ja Afenille

11 kommenttia:

 1. Voin kuitata ykköskohdan kokonaan ja kakkosesta Hannibalin. Potterit eivät herätä minussa mitään tunteita. Ensimmäinen osa jäi kesken, leffoja jaksoin katsoa kaksi ja puoli sitten annoin periksi.

  Hannibalista pidin aivan erityisen paljon ja olin niin vihainen kun elokuvassa pilattiin hieno loppu D:

  Mietteesi Linnunradan käsikirja liftareille oli aika lailla samat kuin itselläni. Ostin sen kerran ja päätin lukea sen mistä kaikki puhuvat ja pitävät, en päässyt kovin pitkälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen että monia häiritsee Hannibalissa se, että Uhrilampaat on aika realistinen siinä missä Hannibalissa hypätään syvemmälle Lecterin maailmankuvaan ja irtaudutaan eri tavalla todellisuudesta. Pidän muuten Hannibalin elokuvaversiosta, se muutettu loppu vain harmittaa. Ilmeisesti tämä muutos johtui siitä, ettei Jodie Foster suostunut kirjan loppuun ja neuvottelut kariutuivat lopulta muutetunkin lopun suhteen. :(

   Poista
 2. Hassua, että näiden kysymysten kautta on löytynyt tosi monia, jotka eivät pidä Harry Pottereista. Luulin, että kaikki ovat ihastuneita niihin. Luin itse ensimmäisen Harry Potterini viime vuonna. Jäin myös neljään. Olen samaa mieltä Nälkäpelin Galen kanssa. Elokuvissa hänen sotaisuuttaan ja huonompaa puoltaan ei tuoda tarpeeksi hyvin esille, mutta kirjoista ainakin minulle välittyi hänestä kaikkea muuta kuin nallekarhumainen tyyppi. Olen myös samaa mieltä Taru sormusten herrasta kirjasta. Se on minulla edelleen kesken, mutta elokuvat jaksaa katsoa aina uudelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pottereihin neutraalisti suhtautuvat ihmiset harvemmin mainostavat mielipiteitään, kun taas fanit ovat aika avoimia rakkaudestaan. Näin syntyy helposti se harha, että kaikki pitävä niistä. :)

   Galea on kyllä siloteltu elokuvissa jotenkin enemmän, mikä on minusta harmi. Gale tuntuu kirjoissa vahvasti allegoriselta hahmolta, jonka roolia ilmeisesti laajenneettiin siksi, että kustantamo halusi kolmiodraaman, jota ei alunperin ollut lainkaan.

   Poista
 3. Kiitos haasteesta! En olekaan keksinyt oikein blogattavaa viime aikoina, tämä tulee hyvään saumaan. Mutta nouu, et pidä pottereista, Adamsista etkä Tolkienista, kaikki omia suosikkejani! :D Tulen ja jään laulusta tunnen vähän samalla tavalla, sekä Galesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainoa kolmikosta, jota en varsinaisesti välitä, on Douglas Adams. Tolkienissa on hyvä tarina ja pidän sen leffaversioista (ja rakastan Ralph Bakshin animaatioversiota 80-luvulta!). Potteritkaan eivät aiheuta minussa vastenmielisyyttä, vaan pidän niitä ihan viihdyttävinä. Sanotaanko pikemminkin, että intohimossa on kaipaamista!

   Poista
 4. Näitä oli mielenkiintoista lukea! Itsekin juuri vastailin näihin kysymyksiin, ja vitsi kun en itse muistanut tuota Tulen ja jään laulua, ei nimittäin kiinnosta minua yhtään. Minä en jaksanut katsoa tv-sarjaa kuin yhden kauden ja yhden jakson päälle - sitten totesin, että mitä tässä odottelemaan että alkaisin yhtäkkiä pitää sarjasta. =D Minulle tuli sellainen olo sarjasta, että siinä hirveästi yritetään olla niin shokeeraavaa, niin shokeraava ja paljastelevaa yms. että samalla unohdetaan substanssi koko tarinasta. Me not like. =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle kehuttiin Tulen ja jään laulua jo ennen TV-sarjaa, mutta tämä kehu tuli Tolkienia fanittavalta tyypiltä, joten olisi pitänyt arvata. XD

   Käsittääkseni TV-sarjaan on haalittu kaikki mahdollinen kohumateriaali mitä kirjoista vaan on saatu ja laitettu siihen päälle vielä HBO:n perusmyyntivaltit, eli seksi ja väkivalta. Nyttemminhän sarjan seksuaalisesta väkivallasta ja muistakin kohukäänteistä on ollut enemmän puhetta ja sarja ei ole enää välttynyt kritiikiltäkään.

   Kai siellä jotain substanssia on. En jaksa uskoa, että kirjasarjalla olisi niin paljon faneja, ellei siinä ole oikeasti sisältöäkin. ;)

   Poista
 5. Sulle on nyt tarjolla näitä kysymyshaasteita ;)
  http://stazzy.net/blogi/blog/2016/06/liebster/

  VastaaPoista
 6. Kiitos haasteesta, yritän ehtiä vastata siihen mahdollisimman pian. :)

  VastaaPoista