sunnuntai 28. helmikuuta 2016

Kari Välimäki - Todensanat

Kiinnostuin Todensanoista jo ennen sen julkaisua ja päätin ostaa sen 2014 kirjamessuilta. Sattumalta päädyin samana syksynä Viita-akatemiaan samalle luokalle Välimäen kanssa ja olemme olleet ystäviä siitä lähtien. En siis voi olla tämän kirjan suhteen täysin objektiivinen.

Kari Välimäki, 2014, Osuuskumma, oma ostos

Todensanat on kokoelma lyhytproosaa: absurdeja novelleja, tarinantynkiä ja satumaisia kertomuksia. Kiinnostuin kirjasta sen hurmaavan kannen perusteella. Kansi kuvaa sisältöään hyvin: Välimäki heittää elämämme tutut elementit noidanpataansa, kiehauttaa ja tarjoilee takaisin outona, ahdistavana ja ihastuttavana sekoituksena! 

Välimäen tarinoista osaa harvemmin sanoa mihin ne päättyvät. Jotakin kummallista tuttuutta niiden käänteissä kuitenkin on, sellainen unensekainen logiikka, joka pitää paletin kasassa, vaikka sanat lähtisivät marssimaan villiin suuntiin. Tarinoiden pituus vaihtelee: välillä on muutaman sivun pituisia kohtaamisia, välillä ihan reilun mittaisia novelleja. Tarinat eivät kuitenkaan toista itseään, vaan lukija pääsee aina uudenlaiseen tilanteeseen.

Osa tarinoista tietenkin miellyttää enemmän kuin muut. Suosikkejani olivat kokoelman aloittava Flyygeli, jossa kertojan suhde hänen instrumenttiinsa saa ihan uusia ulottuvuuksia, Kartografi, jossa vanhat kartat vievät yllättäviin paikkoihin, ahdistavan omituinen Koodi, jossa nettiselaimen arvontakampanja valuu arkimaailmaan yllättävällä tavalla ja Tytti, surullinen rakkaustarina markkinointifirmassa työskentelevän kertojan ja Tuonelan lautturin välillä. 

Minä halasin flyygeliäni. Heittäydyin vatsalleni sen päälle ja suljin sen syliini, puristin tiukasti itseäni vasten. Ehkä kenkäni osui koskettimistoon, tai joku muu heläytti vasaroita, mutta kuulin flyygelin sisältä sykettä, sen sydämen äänen. Halasin soitinta entistä kovemmin ja kyyneleitä tippui silmistäni kannen kiiltävälle lakalle.
Nousin ja pyyhkäisin kosteuden pois nenäliinallani. Samalla etusormeni päästä irtosi jotain ja putosi lattialle. Katsoin tarkemmin, ja sormesta irtosi taas neljännesnuotti. Se helähti osuessaan jakkaran reunaan. Pim.
Se oli hassua. Luulin ensin, että nuotti oli irronnut flyygelistä ja tarttunut sormeeni, mutta kun samasta sormenpäästä kimposi vielä kolmas nuotti, nostin sormeni aivan silmieni eteen.

(Flyygeli)

Välimäen kieli on minimalistista, mutta tehokasta. Hänellä on myös silmää kielelliselle leikittelylle, josta juontaa muutaman lyhyemmän tarinan perusidea. Tarinoiden rakenne pysyy koherenttina, niihin mahtuu yllätyksiä ja teksti on kuitenkin selvästi tunnistettavissa tekijänsä tekstiksi. Erityisesti on mainittava Välimäen huumorintaju. Tekstejä lukee usein pieni virne naamallaan, kun tapoihinsa kangistuneiden ihmisten mukavuudenhaluisuutta pilkataan paljastamalla oletettujen totuuksien muuttuvainen luonne.  

Hahmot jäävät kieltämättä yksinkertaisiksi arkkityypeiksi. Toisaalta tämäntyyppinen etäännytys toimii tässä kokoelmassa, jossa päätähtinä ovat oudot tapahtumat ja olennot. Kokoelman läpi kuultaa luonnon läsnäolo arvaamattomana ja uhkaavana. Useassa tarinassa varoitellaan ekokatastrofeista ja osoitetaan ihmisen pienuus luonnon rinnalla. Paha ei saa aina palkkaansa, mutta ihminen maksaa omasta tyhmyydestään. 

Luin tätä pikkuhiljaa puolisen vuotta, sillä kirja tuppaili katoamaan mitä kummallisimpiin paikkoihin (liekö siihen painettu näkymättömiin käytösohjeet, joissa määrätään kiusaamaan uutta omistajaa tällä tavoin). Kokonaisuus toimi minusta erinomaisesti, vaikka kaikista lyhyimmät tarinat eivät olleet minulle mieleen.

Suosittelen kirjaa absurdien tarinoiden ystäville, jotka haluavat pohtia mm. mikä on varsieväsiika ja mistä härkäset tulevat. :)

4 kommenttia:

 1. Härkäset! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole kyllä varma tiedänkö vieläkään mistä ne tulevat. O.o'

   Poista
 2. Kuulostaa todella mielenkiintoiselta!

  Btw, ihana pöytäliina!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä kyllä tykkäisit tästä!

   Pöytäliinan sain lahjaksi avomieheltäni (joka tietää Motivaatiovalaskultistani). ;D

   Poista