keskiviikko 18. marraskuuta 2015

Liebster Award

Lukuhoukka -blogin Bee ilahdutti perjantaitani myöntämällä minulle Liebster Awardin (jonka luen koko ajan Lobster Awardiksi, aivoistani valuu siis yhä mereneläviä O.o'). Kiitos Bee!


Tunnustushaasteen säännöt ovat seuraavat:

1. Kiitä palkinnon antajaa ja linkkaa hänen bloginsa postaukseesi
2. Laita palkinto (yllä oleva kuva) esille blogiisi
3. Vastaa palkinnon antajan esittämään 11 kysymykseen
4. Nimeä 5-11 blogia, jotka mielestäsi ansaitsevat palkinnon ja joilla on alle 200 lukijaa
5. Laadi 11 kysymystä, joihin palkitsemasi bloggaajat puolestaan vastaavat
6. Lisää palkinnon säännöt postaukseen
7. Ilmoita palkitsemillesi bloggaajille palkinnosta ja linkkaa oma postauksesi heille, jotta he tietävät mistä on kyse.

Välitän palkinnon edelleen huhtikuulle, Afenille, Elinalle ja Kalvakselle.

Kysymykseni teille:

1. Mitä on työn alla juuri nyt?
2. Kuka on tärkein kirjallinen esikuvasi?
3. Onko sinulla teksteissä toistuvia suosikkisanoja?
4. Mietitkö/työstätkö kirjoitustyyliäsi tietoisesti?
5. Mistä haluaisit kirjoittaa muttet uskalla?
6. Millainen oli ensimmäinen tarinasi?
7. Harrastatko muuta kulttuuria kuin kirjoittamista?
8. Mikä fiktionaalinen hahmo on jäänyt ihosi alle?
9. Millä tavoin ruokit muusaasi? Vai onko sinulla muusaa?
10. Käytkö usein kirjastossa?
11. Mikä on suurin ilosi lukijana?


Ja vielä omat vastaukseni Been kysymyksiin.

1. Mitä luet parhaillaan?

Keskeneräisten kirjojen pinoni on valtava! Miten kirjani ovat syntyneet 5, Naiset jotka kulkevat susien kanssa, Kari Välimäen Todensanat, Saima Harmajan Kootut runot sekä päiväkirjat ja kirjeet, Stephen Kingin Christine - tappaja-auto, Anna Ahmatovan Runot ja Kalevala.Nyt (eli nykykielinen).

En tiedä miten pino on taas paisunut noin. Varmaan nanon vuoksi, kun en voi uhrata kokonaisia iltoja kirjojen parissa. Tulee luettua enemmän pienissä pätkissä.  

2. Onko työsi/opiskelusi sellaista / ollut sellaista, että siitä on ollut hyötyä tai haittaa harrastuksellesi? Esim. jos kirjoitat, viliseekö tekstisi näiden inspiroimia juttuja, vai viekö työ harmillisen paljon aikaa esimerkiksi lukemiselta?

Päivätyöni pitää minut järjissäni. Se on aika tylsää ja teknistä, mutta se nollaa aivot loistavasti. Sen mekaanisuus saa syvätajunnan työstämään kirjoitusjuttuja tajuamattani. Varsinaista inspiraatiota en itse työstä saa. En esim. laittaisi hahmoa tekemään minun hommiani, koska ne tylsistyttäisivät lukijoita. Mutta töissä kohtaamani ihmistyypit ovat toki inspiroivia.

3. Odotatko joulua?

En oikeastaan. Ostamme joka vuosi aina vain vähemmän lahjoja. Pidän toki joulunajan rauhoittumisesta, mutta minusta kauppojen sesonkirenkutukset jne. lähinnä ärsyttävät. En kuulu enää kirkkoon, joten juhlan hengellisyys ei kosketa. Pitäisi varmaan kehittää omannäköisiä jouluperinteitä.

4. Kehu jotakin kirjaa.

Luin jokunen viikko sitten Eeva-Liisa Mannerin Kuolleet vedet ensimmäistä kertaa. Voi, se oli pysäyttävä! Mikä ilmaisuvoima, sellainen väkevä surumielinen lataus. Ihan kuin olisin irtautunut kehostani ja leijunut ilmassa luonnon keskellä. Pidin tästä valtavasti.

5. Mitä kuuntelit viimeksi?

Olen kuunnellut nanowrimo-kässärilleni VH:lle tehtyä soittolistaa. Siellä soi mm. Meg Meyers (Desire), Nick Cave and the Badseeds (Push the sky away), Deftones (Change in the house of flies), Florence + the Machine (Heavy in your arms), Hozier (Arsonist's Lullaby), Garbage (#1 Crush).

6. Jos saisit olla yhden päivän yksi kirjailija, kuka olisit?

En usko, että kirjailijoiden elämä on lähtökohtaisesti kovin paljon omaani ihmeellisempää. Toisaalta kirjoittajana olisi mielenkiintoista kurkistaa johonkin historialliseen maisemaan, vaikkapa Agatha Christien nahoissa.

Itseasiassa tahtoisin olla Christie eräänä tiettynä päivänä: 3. joulukuuta 1926, jolloin Christie katosi kotoaan. Hänen katoamistaan tutkittiin ja poliisit epäilivät jopa Christien aviomiehen murhanneen hänet (ruumistakin etsittiin vapaaehtoisvoimin), kunnes kirjailija löytyi 11 päivää myöhemmin hotellista toiselta puolelta Englantia. Kirjailijan katoamista selitettiin mm. muistinmenetyksellä, julkisuustempulla ja kostona avioeroa kaavailevalle aviomiehelle.

Olisihan se aika jännä saada selville mitä tapahtui. Ehkä joku onkin jo kirjoittanut tästä kirjan?

7. Onko kodissasi kirjallisuuden inspiroimaa taidetta?

Ei oikeastaan. Mutta taide kyllä inspiroi omaa kirjoittamistani. Minulla on hyllyssä taidekirjoja ja työpisteellä taidepostikortteja. Selailen paljon Pinterestia ja etenkin klassisia taideteoksia, sekä surrealismia. Runoissakin pyrin nimenomaan kuvallisuuteen, että runon voisi kokea visuaalisesti, ei vain lukiessaan. Katselen taidetta hyvin mielelläni.

8. Onko mielestäsi kauhistus, jos taittaa kirjojen sivut kirjanmerkiksi?

Teen tätä aika paljon. Etenkin runokirjoille, taustatutkimusteoksille ja proosakirjoille, joissa on erityisen hyvin kirjoitettuja kohtia. Koska kirjat ovat työpisteelläni, voin napata ne käteen koska vain ja lukea sanoja uudelleen. Moni kirjoittaja ei lue mitään kirjoittaessaan, koska pelkää vaikutteita, mutta minä otan ne avosylin vastaan. Editoin kuitenkin suurimman osan pois, kun kässäri hioutuu lopulliseen muotoonsa.


9. Olisitko kiinnostunut menemään Worldconiin 2017, kun se pidetään Suomessa?

Worldcon kiinnostaa ohjelmansa puolesta, mutta on minulle hiukan liian kallis. Etenkin kun en voi ennustaa pääsenkö edes paikalle kahden vuoden päästä. :(

10. Onko sinulla lempigenreä?

Kauhukirjallisuus ja muu spefi. 

11. Oletko jäänyt viime aikoina koukkuun johonkin? (Kirjasarjaan, tv:hen, musiikkiin tms.?)  

Aloin katsoa taas Homeland sarjaa pitkästä aikaa. Sitten katsoinkin kokonaisen kauden neljässä päivässä. Minkäs teet, Carrie on ihanan ristiriitainen ja kiehtova protagonisti. Olen myös toivoton Carrie/Quinn shippaaja. XD

13 kommenttia:

 1. Kiitoksia tästä!

  Hiukkasen huvittaa, kun sain tämän saman pystin juuri vähän aikaa sitten toiseen blogiin. Siinä tosin kysymykset olivat hyvinkin erilaisia, joten ei ollenkaan haittaa vastailla näihin sinun kysymyksiisi myös. Yritän saada tämän mahdollisimman pian tehtyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, blogilistalla on näkynyt viimeaikoina pelkkää Liebsteriä, mutta onneksi jokainen tekee haasteen aina hiukan omannäköisekseen. Kiva päästä lukemaan sinunkin vastauksiasi! ;)

   Poista
 2. Kiva kun vastasit, näitä oli kiva lukea. :) Jännä juttu, Rooiboskin valitsi Agatha Christien. Minusta olisi mielenkiintoista nähdä, miten joku klassikkoteos on syntynyt, mutta en tiedä ehtisikö se päivässä selvitä... Kirjasta en tiedä, mutta Doctor Whossa on jakso Agatha Christien katoamisesta. Siihen liittyy tietysti aikamatkustus. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitat varmaan E.K.ta, hänellä taisi olla kans Christie. ;)

   Totta kai Dr Who selittää katoamisen aikamatkustuksella! XD

   Poista
  2. Joo niin tarkoitan, mistä ihmeestä repäisin tuon Rooiboksen tuohon, varmaan koska kävin hänen blogiaan lukemassa vähän aiemmin. Plus jouduin taas kirjoittamaan kommentin kahdesti, kun blogisi söi ensimmäisen!

   XD

   Poista
  3. Blogiankeriaani ei todellakaan tykkää sinusta! O.o'

   Poista
 3. Kiitos haasteesta! Teen tämän mahdollisimman pian. Ihanan erilaisia kysymyksiä, ei pelkkiä kirjallisuuteen liittyviä.

  Tappaja-auto Christine on yksi Kingin suosikeistani jostain kumman syystä. ;) Kirjan ajatus on höpsö, mutta jokin siinä veti minua puoleensa jo nuorena. Luin sen ensimmäistä kertaa joskus ehkä 13-vuotiaana. Elokuva-adaptaatiokaan ei ole (muistaakseni) yhtään hullumpi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On yllättävän vaikea keksiä noin monta kysymystä!

   Olen nähnyt Christiesta leffan pariin otteeseen, mutta kirja on vielä vaiheessa. Se on ihan OK, mutta näkökulmahahmona on ikävä kyllä Dennis, joka on sietämättömän tylsä. 150 sivussa ei ole tapahtunut vielä juuri mitäänn. O.o'

   Toisaalta ysäri-Kingit ja Musta Torni ovat olleet minulle enemmän mieleen kuin kasari-Kingit. :)

   Poista
  2. Minä sain Christinestä suorastaan traumoja... kirja on minulla omana (ellen antanut sitä jollekin). Eikä ne traumat tulleet varsinaisesti kauhusta.

   Poista
 4. Olen itsekin koukuttunut Homelandiin...Jokainen tuotantokausi on tullut katsottua muutaman päivän sisään :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Homeland on minusta yllättävän vaikeasti arvattava sarja, tai ainakin minulle. Sekin auttaa, että kaudet ovat lyhyitä. Hiukan sarja notkahti siinä kakkoskauden aikana ja jätin kolmoskauden kokonaan väliin, mutta nyt olen kyllä messissä täysillä. ;)

   Poista
 5. Tylsä päivätyö on aliarvostettu asia! Välillä mietin, oliko maailman fiksuin asia lähteä hankkimaan duunia kirjallisuusalalta, mutta minkäs teet kun kiinnostaa. Tutkimus on kiehtovaa -- ja ehdottomasti inspaavaa. Sivusin jo tätä postauksessani, jota kommasit, mutta erityisesti sinulle suosittelen kirjallisuudentutkimuksellisiin teoksiin tutustumista. Tukevat varmasti kirjoittamisteoriaa.

  ...tai sitten vain yritän vetää sinutkin mukaan tähän "kirjallisuutta 24/7"-helvettiin ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "kirjallisuutta 24/7" helvetti kuulostaa jo nyt elämältäni. Mitähän olen tehnyt väärin? O.o'

   Onneksi omalla ajalla ei tarvitse sentään sulattaa painavia kirjoja parissa viikossa ja raportoida vielä. Kirjallisuudentutkimus on kiehtovaa, mutta en ehkä montaa vuotta putkeen jaksaisi perehtyä kaikeen ja analysoida kaikkea. Taide on kumminkin myös kokemista.

   Poista