keskiviikko 1. huhtikuuta 2015

Editointikuukausi

Kellojen kääntäminen näyttää laittaneen sisäisen kelloni ihan sekaisin. Pari viime iltaa olen kivunnut sänkyyn jo kymmenen aikoihin, vaikka tavallisesti valvon yhteentoista. Pidemmät yöunet ovat kyllä tulleet tarpeen, aamuista kun ei voi joustaa mahdottoman työviikon keskellä. Onneksi on edes lyhyempi viikko.

Viime viikon lusmuilun jälkeen kävin taas Viidassa ja sain editoitua printatun TH:n raakaluonnoksen läpi. Ei siis ihme, että väsyttää kun huilipäiviä ei ole pahemmin ollut. Oli kuitenkin hyvä juttu, että pidin kässäristä etukäteen taukoa, sillä editointi sujui nyt paljon sutjakammin.

Olen sekoittanut kohtausten järjestystä ja luin ne nyt ensimmäistä kertaa uusilla paikoillaan. Lukiessa sai hyvän kuvan jatkotoimenpiteiden tarpeellisuudesta. Alkupuolella on enemmän epäloogisia lauseita, poistettavaa, toistoa ja huonoja sanavalintoja, kun taas loppupuolella näkyy selvemmin kohtausten siirtely ja tarvittava sidosteksti.

Tabletti + kynä ja muistiinpanotkin pysyvät tallessa ♥  

Kirjoittajakavereiden innostamana julistankin huhtikuun editointikuukaudeksi. Olin elätellyt haaveita Camp Nanowrimosta, mutta uuden kässärin kirjoittamisesta ei tule juuri nyt yhtään mitään. Miksen siis haastaisi itseäni editoimaan?

10 kohdan editointisuunnitelma:
 1. Kirjoita uusi ensimmäinen luku
 2. Korjaa printtieditoinnin korjaukset kässäriin
 3. Kirjoita T:lle muutama kohtaus lisää (Näytä J lukijalle ja anna enemmän tilaa tulkinnalle)
 4. Lisää A:han kohtaus ennen kliimaksia
 5. Korjaa A:n kökkötrilogia (kolmen kohtauksen suma, joka on unettavaa paskaa)
 6. Tee IT:stä enemmän läsnä kliimaksissa (koska nyt on puhtaasti statisti)
 7. Laita R näyttämään enemmän tunteitaan
 8. Laajenna P:n ja Ä:n kohtaamista eeppisempiin mittoihin
 9. Tsekkaa jokaisen kohtauksen hahmojen/ympäristön jne. kuvailu. 
 10. Kirjoita lopusta uusi raakaversio

En toki oleta, että kaikki on tehty kuun lopussa (tuossa on nimittäin aivan hirveästi duunia), mutta jos edes alkuun pääsisi. Ja onhan blogissa kiva tuulettaa, kun saa jotain tehtyä. :)

On aika todennäköistä, ettei kässäri ole näidenkään muutosten jälkeen valmis, mutta onpahan valmiimpi. Paikkailen vuotokohtia, kun niitä näen. Paras testi on koelukija, joten toivottavasti heidänkin aikansa koittaa pian. 

7 kommenttia:

 1. Tsemppiä paljon! Mäkin yritän julistaa huhtikuun editointikuukaudeksi, kun toukokuu mulla on ihan täynnä muuta (liittyen osalti kirjoittamiseenkin) ja tässä on maaliskuu opiskeltu melkein 24/7. :D Pitäisi itsekin päästä eteenpäin taas välillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fiksumpaa olisi tietenkin ollut editoida vasta toukokuussa, kun huhtikuu on ihan täynnä hommia, mutta ehkä saan edes jotain tehtyä. O.o

   Onko teillä vielä pitkään Orfeusta? Viita loppuu tältä lukukaudelta huhtikuussa.

   Poista
  2. Meillä on vielä toukokuu ja yks luvattu ekstraviikonloppu elokuussakin :D

   Poista
 2. Tsemppiä paljon editointiin! Minä taidan olla myös editoijana kumma tapaus (kröhöm siis huono), sillä en raakaversion jälkeen tee juuri mitään muutoksia. Sain viime viikolla erään käsikirjoituksen käytyä läpi, ja alkuperäisestä tekstistä lähti reilut kolmekymmentä sivua pois, eli se oli lähinnä sellaista lauseiden viilausta ja ylimääräisen poistoa. Se tarina on minulle nyt valmis, mutta sitä minä en tiedä, onko se kenellekään muulle valmis. =D Tämä käsikirjoitus tuntuu oikeastaan ensimmäiseltä "oikealta" kässäriltä, sillä ne muutamat, joita olen ennen sitä kirjoittanut, eivät ole tuntuneet "täysiltä". Ne olivatkin aivan toisenlaista tekstiä kuin mitä tämä viimeisin projekti on ollut, niin ehkä siksi, ehkä viimein löysin oman juttuni. =D Mukavaa kevättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kateeksi kyllä käy, kun pärjäät noin vähällä editoinnilla. Uskon kyllä senkin, että pöytälaatikkoon on jäänyt kässäreitä, jotka eivät ole olleet kiuitenkaan tarpeeksi omaäänisiä. Koskas aiot lähettää kässärin kustantamoon? ;)

   Oma kässäri on rakenteeltaan hieman hankala, joten sitä on luonnollisempaa työstää paloissa ja tutkailla pikku hiljaa. Lineaarisen kanssa olisi varmasti helpompaa!

   Poista
 3. Tsemppiä! Suunnitelma kuulostaa melko perusteelliselta. Minunkin piti pitää editointikuukausi, mutta se on lähtenyt vähän hitaasti käyntiin. Joka tapauksessa on hyvin palkitsevaa, jos pääsee yliviivaamaan tehtäviä listalta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän koko projektin työstäminen on ollut alusta alkaen todella sekavaa, joten se kaipaakin perusteellista suunnitelmaa. Odotan erityisesti yliviivailua, jota en ole vielä päässyt harrastamaan. ;)

   Poista