maanantai 16. maaliskuuta 2015

spefimeemi

Nappasin Calendulalta fantasia/sci-fi/kauhumeemin. Olinkin juuri miettinyt mistä keksisin jonkun hauskan meemin, niitä kun ei ole tullut hetkeen täyteltyä. :)

1. Minkä sf/f/h -kirjan luit viimeksi?

Luin Maria Carolen esikoisteoksen Tulen tyttäriä, joka on fantasiamaailmaan sijoittuvaa romantiikkaa. Ihananan lämminhenkinen kirja. Siitä lisää täällä.

Sain myös luettua loppuun puolen vuoden projektin, eli Edgar Allan Poen novellikokoelman Korppi ja kultakuoriainen. Tämä ei oikeastaan ollut vaikealukuinen, halusin vain lukea novellit aina kokonaisina ja sulatella ennen kuin siirryin seuraavaan. Pidän Poen novelleista valtavasti, niistäkin joissa ei ole mitään yliluonnollista. Poella on niin lumoava tapa kuvailla ja kertoa, vaikka kirjoitustyyli onkin nykyään vanhentunutta. Erityisesti minuun iskivät Amontillado-tynnyri, Ligeia ja Usherin talon häviö (joka taitaakin olla Poen suosituimpia tarinoita).

2. Mikä oli viimeinen sf/f/h -kirja, jota et saanut luettua loppuun asti ja miksi?

Aloitin kesällä flunssakuumeessa Clive Barkerin Yön kansan. Luin muistaakseni vain ensimmäiset 30 sivua, mutta lukukokemuksesta on jäänyt mieleen rä'än ja kuumeen makuinen B-elokuva, jonka painajaismaiset hahmot jäivät alitajuntaan pahemmin kuin Hellraiserin torakkamies. Näin jälkikäteen ajateltuna kipeänä lukeminen ei ollut paras mahdollinen idea...


3. Mikä oli viimeisin sf/f/h -kirja, josta pidit, mutta josta muut eivät pitäneet (esim. suuri yleisö ei siitä pahemmin välittänyt tai sai huonon vastaanoton kirjabloggaajilta tai kriitikoilta).

Luin joku aika sitten Stephen Kingin Julma leikki-kirjan. Kirja kertoo seksileikkiä varten sänkyyn kahlehditusta Jessiestä, jonka mökkiloma muuttuu painajaiseksi, kun aviomies menehtyy ja Jessie jää yksin keskelle korpea. Käsittääkseni tätä on pidetty yleisesti Kingin heikompana tuotantona.

Minuun tämä kuitenkin upposi! Siinä on upea antagonisti - Avaruuscowboy - ja loistava jännite. Kirjaa lukiessa tuntui kuin olisi itse kahlittuna sänkyyn, sekoamassa ja odottamassa kuolemaa. Tämä on suljetun huoneen mysteeri, jota ei ratkaise mikään ulkopuolinen voima, vaan päähenkilön kyky hyväksyä menneisyys ja nykyisyys ja viedä omat kykynsä äärimmilleen.


4. Mikä oli viimeisin sf/f/h -kirja, josta et pitänyt, mutta josta muut pitivät.

Olen lukenut oikeastaan vähän kirjoja, jotka eivät sytyttäneet yhtään. Eeppisin ei-helvetti-tätä-kirjaa kokemus lienee Stephen Kingin Velho, jonka on-off lukeminen kesti kolme vuotta. Velho jatkaa aiemman Musta Torni-kirjan cliffhangerista ja muuttuu sitten 500-sivuiseksi takaumaksi päähenkilön elämästä.

Takauman lukeminen oli helvetillistä, sillä en vain välittänyt siitä yhtään. King luo yksityiskohtaisen maailman ja esittelee paljon hahmoja, mutta minulle juoni laahasi pahemman kerran. Kenties siksi, että tapahtumien lopputulema oli alusta asti selvä, eikä niiden kokeminen ensikohtaisesti innostanut. Onneksi sain kirjan luettua, niin pääsin sarjassa eteenpäin ja sain Tornit luettua 10 vuotta niiden aloittamisen jälkeen.  


5. Kuinka pitkään yleensä luet yhdeltä istumalta?

Luen yleensä 1-2 h kerrallaan. Nukkumaan mennessä saatan lukea puolen tunnin pätkiä, mutta nautin enemmän siitä, että saan keskittyä kirjaan monta tuntia rauhassa. 


6. Mitä luet juuri nyt?

Luen Stephen Kingin Christinea parhaillaan. Olen ottanut Kingien lukemisesta henkilökohtaisen tavoitteen (sama Poen novellien kanssa), mutta eteneminen on ollut suhteellisen hidasta, koska kirjat ovat lähes aina tiiliskiviä!
 

7. Oletko pitänyt siitä tähän mennessä?

Christine on minulle tuttu ennestään, sillä olen nähnyt siitä tehdyn elokuvan. Huomaan kuitenkin nauttivani kirjasta, joka syventää hahmoja ja kokemuksia, mitä nyt Dennis ei ole kauhean mielenkiintoinen kertoja. Pidän Kingin tyylistä kertoa tarinaa, enkä ole pitkästynyt, vaikka juonta pohjustetaankin helposti pari sataa sivua ennen kuin alkaa kunnolla tapahtua. Leffa näkyy kyllä verkkokalvoilla lukiessani, esim. Arnie näyttää tismalleen Keith Gordonilta, joka esittää häntä elokuvassa.


8. Kuinka kauan siitä on, kun ostit nyt lukemasi kirjan?

Löysin Christinen pari viikkoa sitten kirpparilta. Se maksoi 2€, joten pakkohan se oli pelastaa sieltä! ;)


9. Mikä oli viimeisin paperinen sf/f/h -kirja, jonka ostit?

Stephen Kingin Pedon sydän löytyi pokkarina kirppikseltä. Ostin myös lahjaksi Nummelan Ponitallia ja Pasi Ilmari Jääskeläisen Lumikko ja yhdeksän muuta


10. Mikä sf/f/h -alalaji miellyttää sinua eniten ja miksi?

Kauhusta pidän eniten yliluonnollisesta kauhusta ja spefissä reaalifantasiasta/uuskummasta/maagisesta realismista. Pidän siitä, että tuntemamme todellisuus on hieman vinksallaan. Vähän kuin näkisi unta, mutta ei ole varma onko hereillä vai unessa. 


11. Mikä sf/f/h -alalaji miellyttää sinua vähiten ja miksi?

Kova sci-fi, vaikka luen kyllä sitäkin ajoittain. Kirjat vaan tuppaavat olemaan juonikeskeisiä ja hahmot jäävät niissä turhan usein minulle vieraiksi. Näissä kirjoissa on usein hienoja ideoita ja perehtyneisyyttä, mutta minua miellyttävät kirjat herättävät minussa tunteita ja kovassa sci-fissä näin harvemmin käy...


12. Mikä on lempi-lukulaitteesi?

En omista lukulaitetta. Kirjahyllyssäni on 75 lukematonta kirjaa. Kun saan määrän kutistettua alle 10, voin lisätä e-kirjat joukkoon. Muuten kirjahulluus ei vaan pysy kurissa. Ongelma on se, että kirjoja saa kirppareilta ja alennuksista niin halvalla, että niitä vaan kertyy nurkkiin. Ihan silleen... mystisesti. O.o'


13. Mikä on viimeinen ostamasi e-kirja?

Luulen että lukisin laaja-alaisemmin jos lukisin myös e-kirjoja. Niistä eroon pääseminen kun ei ole läheskään niin hankalaa kuin paperisista. Kokeiluja olisi helpompi tehdä.


14. Luetko vain saman formaatin kirjoja (joko vain e-kirjoja tai vain paperikirjoja)?

Tällä hetkellä vain paperikirjoja. Ilman lukulaitetta ei kannata lukea e-kirjoja, sillä hengaan muutenkin koneella aivan riittävästi, eikä minulla ole tablettiakaan. Puhelimen ruudulta en halua tihrustaa (enkä kulje esim. työmatkoja julkisilla, jolloin olisi tekemisen puutetta).


15. Luetko e-kirjat aina samalla laitteella (esim. lukulaite, kännykkä, tabletti)?

Pitääkin palata tähän, kun tulee ajankohtaiseksi. ;)

2 kommenttia:

  1. Wow, 75 lukematonta kirjaa? Huhhuh... Ja kiitos vinkeistä, bongasin tuolta muutamia kirjoja, jotka voisin lisätä oman listani loppuun (en edes uskalla lukea oman hyllyni lukemattomia teoksia..).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen varma, että kirjani lisääntyvät keskenään ihan vain minun kiusakseni! En tiedä kirjavikeistä, näin jälkikäteen huomasin, etten tainnut listata kuin Kingiä... XD

      Poista