sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Kummallisen kirjoittajat - S.Henriksson, I.Hirsjärvi & A.Leinonen (toim.)

Kummallisen kirjoittajat - opas fiktiivisen maailman luomiseen on Suomen tieteis-ja fantasiakirjoittajat ry:n (Stk ry) kustantama kirjoitusopas, joka julkaistiin viime kesänä.

Useita tekijöitä, 2014, STK ry, oma ostos

Kummallisen kirjoittajia mainostettiin jonkin verran ennen sen ilmestymistä, joten etsin sen Finnconissa tieten tahtoen käsiini. Stk:n aiempi kirjoitusopas, Kirjoita kosmos, oli minusta erinomainen, joten olin varma, että tämä jatkaa samoilla jäljillä. Tässä suhteessa en joutunut pettymään. 

Kaunis kansi on Maija Pietikäisen käsialaa. Siinä on jotain miltei hypnoottista, eikö?

Parasta kirjassa on ehdottomasti artikkeleiden moniäänisyys ja näkökulmien laajuus. Uusia oivalluksia on tarjolla aloittelijoille ja kokeneemmillekin kirjoittajille. Asiat on esitetty sopivan yksinkertaisesti ja konkreettisten esimerkkien avulla. Eikä spefipainotus estä oppien soveltamista myös muihin genreihin. ;)

Luin itse kirjaa aina yhden tai kaksi artikkelia ennen nukkumaan menoa, ja tämä tuntuikin olevan hyvä tapa sulattaa informaatiotulvaa, joka olisi voinut käydä ylitsevuotavaksi yhdeltä istumalta. Jotkut artikkelit iskivät tietenkin toisia enemmän, mutta joukkoon ei kyllä mahtunut yhtään hutia. Tasapainoinen kokonaisuus siis.

Kirja sisältää oheiset artikkeelit:
Tarina syntyy ideoiden leikkauspisteessä – Tiina Raevaara.
Rakenne kannattelee tarinaa – Saara Henriksson ja Anne Leinonen
Selittämisen taide ja outojen yksityiskohtien välttämättömyys – Markku Soikkeli
Jännitettä rautalankaan. Tarinan yhteiskunta ja politiikka – Liisa Rantalaiho.
Routasisarusten maailman rakentaminen – Eija Lappalainen ja Anne Leinonen
Historiallisen spefin kirjoittaminen – Jussi Katajala
Pelon elementit eli tunnelman kirjoittamisesta kauhupainotteisesti – Heikki Nevala
Lukijan hämäämisestä – Tommi Vänni
Romanttinen fantasia ja sen luominen – J.S. Meresmaa
Tarinan kirjoittaminen – Tuomas Saloranta.
Kirjoittajan työkalupakki. Pyhä kolminaisuus: lukeminen, palautteen saanti ja palautteen anto – Shimo Suntila.
Parateksti ja konteksti eli mitä tekstin ympärille – Boris Hurtta ja Irma Hirsjärvi
Onko fantasialla tulevaisuutta? – Katri Alatalo
Isona minusta tulee kirjailija – Saara Henriksson
Lue muutakin! Lyhyt johdatus siihen muuhun kirjallisuuteen – Irma Hirsjärvi
Itse pidin erityisesti Tarina syntyy ideoiden leikkauspisteessä, Pelon elementit, Lukijan hämäämisestä, Isona minusta tulee kirjailija ja Selittämisen taide -artikkeleista. 

Raevaaran Tarina syntyy keskeinen teesi on, että uusia ideoita ei enää varsinaisesti keksitä, vaan idean tuoreus syntyy kahden idean yhdistelmästä. Soikkelin Selittämisen taide puolestaan kertaa tärkeitä oppeja siitä mitä tarvitsee ja kannattaa kertoa ja missä tarinoissa. Nevalan Pelon elementit kiinnostaa luonnollisesti, koska kirjoitan itsekin kauhuvivahteista tekstiä. 

Vännin Lukijan hämäämisestä oli kenties kirjan oivaltavin artikkeli, sillä se esitteli näkökulman kirjan sisäisen logiikan kanssa kieroiluun, jota en ollut tullut aiemmin ajatelleeksi. Henrikssonin Isona kirjailijaksi puolestaan esittelee suomalaisia julkaisukanavia. Olen lukenut artikkelin aiemmin hänen blogistaan (kolmiosaisena: 1, 2, 3) ja siinä on esitelty asiantuntevasti spefin nykytilanne. 

Lue muutakin! sisältää myös aika pätevän listan sellaisista muun kirjallisuuden helmistä, joihin kannattaa tutustua. Laaja lukeneisuus kun on aina hyödyksi kirjailijaksi haluaville.

Minulle kokoelma oli aikalailla täysosuma: kevyt lukea, täynnä tärppejä ja riittävän laaja-alainen. Suosittelen kirjaa lämpimästi kaikille kirjoittamisesta kiinnostuneille. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti