torstai 4. syyskuuta 2014

Olen hyvä jossain!

Olen ottanut tavaksi ruotia oman kirjoittamisen kehityskohteita aina silloin tällöin, mutta juuri nyt ei oikeastaan huvita. Voisin keskittyä kerrankin omien vahvuuksien listaamiseen.

Se vain on jotenkin hankalaa. Tuleeko siitä vähän itserakas kuva? Enhän minä nyt osaa yhtään mitään! Tietynlainen vaatimattomuus tuntuu kuuluvan ihan suomalaiseen kulttuuriinkin. Itseä ei saisi nostaa esiin. Entä jos sanon, että osaan, vaikka en oikeasti osaakaan? O.O

Suurin osa moisesta epävarmuudesta on tietenkin hölynpölyä. Kirjoittaminenhan nimenomaan ON asia, josta osaankin jotain. Tuppaamme kai kirjoittajina olemaan turhan vaatimattomia.

Joten hiteen vaatimattomuus, nyt aion kehua!


Ja samalla haastan blogiani lukevat kirjoittajat miettimään omia vahvuuksiaan blogissaan!

Kuka tietää, voitte vaikka saada mielenkiintoisia oivalluksia omasta kirjoittamisesta. Listatkaahan siis ainakin 5 asiaa, joihin olette tyytyväsiä.  :)

Ohessa oma listani:


1. Kärsivällisyys & sitkeys

Olen mielestäni hyvin kärsivällinen ihminen. Novellirundien yms. keskellä jaksan aloittaa heti uuden projektin ja unohtaa edellisen. Jaksan työstää juttujani uudelleen ja uudelleen, kirjoittaa intensiivisesti kokonaisia romaaninraakileita. Se on paremmin kuin monella haaveilevalla kirjoittajalla.

Jaksan myös etsiä eri keinoja kehittyä, enkä anna vastoinkäymisten nujertaa itseäni. Toki minullakin on joskus niitä päiviä, kun kaikki tuntuu menevän päin helvettiä, mutta pääsen niistä aina yli. Luotan omiin kykyihini, enkä odota tuloksia välittömästi, vaan ymmärrän, että julkaisu on vuosien työn takana. 


2. Tuoreita ideoita

Sekoitan yhteen sellaisia asioita, joita ei heti lukisi yhteen kuuluviksi. Välillä menen kokeiluissa liiankin pitkälle, mutta aina silloin tällöin oudot yhdistelmät toimivat ja saan aikaan mielenkiintoisen lopputuloksen. Yritän tarttua ideoihin ja konsepteihin, joita ei pahemmin näy, tai tuunata olemassaolevia mielenkiintoisemmiksi.

Koelukijat ovat usein kysyneet onko joku tarinan elementti olemassaoleva juttu vai minun keksimäni, koska kyseessä on ei ole mikään laajalle levinnyt ilmiö/asia/uskomus jne. Nämä sitten vaikuttavat tuoreilta jutuilta, koska niitä ei tuputeta aivan joka tuutista (tai vaihtoehtoisesti koelukijat eivät ole olleet kohdeyleisöä O.o').


3. Tiivistunnelmaisuus

Koelukijat usein kiittelevät tätä, joten ilmeisesti olen siinä onnistunut. Nautin itse kirjoista, joiden tunnelma menee ihon alle ja on koko ajan hieman epämukava olo. Tämä heijastuu varmasti myös omaan kirjoittamiseeni. En puhuisi vielä pelosta, mutta onnistunut jännityselementti tarinoissa tuntuu usein olevan.


4. Kaunis kieli

Ainakin haluaisin kirjoittaa kaunista kieltä! Käytän hiomiseen hirveästi aikaa, etsin oikeita sanoja ja mietin sääntöjä, karsin toistoa. Sorrun helposti tekemään ekoista luonnoksista kielellisesti raskaita. Onneksi viimeinen versio on usein jo aivan erilainen. Kielestä nauttiminen on yksi syy sille, että ylipäätään kirjoitan.

Toivon saavuttavani tulevaisuudessa tason, jossa haluamani estetiikka ei haittaa tekstin selkeyttä. Nykyisetkin tekstit alkavat olla jo ihan luettavia ja siellä on kohtia, joihin olen tyytyväinen (ainakin kunnes koelukija käskee leikkaamaan ne ;;___;;).


5. Signeerattu verellä

Tyylini on muotoutunut tunnistettavaksi. Tekstissä on siis oma Vaarnamaisuutensa. En ole ihan varma onko se puhtaasti hyvä asia, mutta itselle luonnollisen kirjoitustavan löytäminen on tärkeää. Osa sitä ovat ne omat tunnusmerkit, toistuvat rakenteet, asetelmat ja muut (mm. Haruki Murakami tykkää kissoista ja Stephen King kirjailijahahmoista).

Vaarnamaisen tarinan resepti
 • naisia
 • traumaattinen tapahtuma menneisyydessä
 • yliluonnollinen pahuus / kaoottinen voima
 • yhteiskunnan ulkopuolella toimivia hahmoja
 • body horroria
 • goottilaista estetiikkaa
 • ihmissydämen heikkous 

  Haasteesta innostuneet: |  Hukkateillä  |  Unelmat ja tummat tarinat | Lukuhoukka  |  Älä itke ruma lapsiElina kirjoittaa  | Calendula Officinalis  |  Ajatusviivallatanssia  |  Kultainen Malja Mielensirpaleita |

   17 kommenttia:

   1. Oi kuinka ihana haaste. :)

    Tuo on totta, vaatimattomuus on kulttuuriimme jotenkin sisäänrakennettu. Kyllä omista vahvuuksistaan on hyvä olla tietoinen ja lupa olla ylpeä. :)

    Sinulla on hyviä vahvuuksia. Ja olen vakuuttunut, että joku päivä vaarnamaisuus on tunnettu juttu... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haaste on hyvä tekosyy kehua! :) Ja minä ainakin kaipaan syksyn synkkyyteen vähän hauskuuttelua. Kirjoittamisesta tulee herkästi liian vakavaa puuhaa.

     Mitään tuskin julkaisen vaarnana, joten ehkä tämä resepti kulkee sitten jollain toisella nimellä? O.o

     Poista
   2. Oi, kuulostaapas vaarnamainen resepti hyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! ...jossain vaiheessa on kyllä varmaan pakko varioida, niin ei mene liian yksioikoiseksi. :)

     Poista
   3. Aika jännä haaste. Osallistun, jos lähipäivinä keksin kolme asiaa, joissa olen hyvä :D.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa osallistua, vaikka keksisi vain muutamankin. Kyllä ne asiat siitä listaantuvat, kunhan antaa itselleen luvan sanoa ne ääneen.

     Minullakin meni tovi listan tekemisessä ja silti oli hiukan hassu olo, mutta loppujen lopuksi oli todella kiva tunne, kun sain listan tehtyä!

     Poista
   4. Ja ehdottomasti lukisin kyllä tuon reseptin mukaan kirjoitetun tarinan!

    VastaaPoista
   5. Tätä oli mukava lukea! Itsekin syyllistyn liian usein siihen tunteeseen, etten olekaan hyvä missään yms, joten tämä haaste voisi tehdä hyvää minullekin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kyllä! Omat kehityskohteet on hyvä tiedostaa, mutta meillä kaikilla on varmasti jotain, joka toimii jo nyt.

     Poista
   6. Mahtava haaste! Pitää osallistua, ja kuvan saa ilmeisesti linkata haasteeseen?

    Hih, tunnistan itseni noista koelukijoista, jotka kyselevät juttujen alkuperää / oletko keksinyt ne itse. :) Ja allekirjoitan kyllä nuo nimeämäsi hyvät puolet, et ole mennyt liian itserakkauden puolelle. :) Ja vaarnamainen resepti. <3 Ilmoittaudun kestokoelukijaksi kaikelle reseptin mukaan valmistetulle, ellet kyllästy mielipiteisiini. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kuva on haastetta varten kyhätty. :)

     Olen kiinnostunut aika omituisista jutuista, joten ei ole ihme, että niiden perään tarvitsee aina kysellä. Useinmiten olen vain varastanut ne hämäristä paikoista. ;)

     Sinä kelpaat kyllä koelukijaksi aina!

     Poista
    2. Minäkin tunnistan itseni noista kyselijöistä, joskus olen myös googlannut jotain sinun juttujasi, että ovatko ne olemassaolevia vai sinun keksintöäsi. :D

     Poista
   7. Voi, tämä on ihana haaste! Minulle tekisi muutenkin hyvää luetella välillä hyviä puoliani kirjoittajana, koska etenkin nyt editointivaiheessa tuntuu siltä, että kaikki on vain yhtä sekavaa sotkua.

    Tiivistunnelmaisuus on ehdottovan hyvä piirre omata! Hyvätkin ideat lässähtävät, jos niitä ei osaa ilmaista paperille oikealla tavalla.
    Itseäni alkoi kiinnostaa myös tuo, mistä edellä on keskusteltu, eli se miten uskottavasti kirjoittaja saa jotkut fiktiiviset jutut kuulostamaan. Hyvänä esimerkkinä voisi olla Ruohometsän kansan jänisyhdyskunnat, ja jänöjen käyttämä kieli. Taitavaa.
    Uteliaisuuteni heräsi noista sinun keksimistäsi jutuista, joita koelukijat ovat peräänkuuluttaneet. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo keskittyminen on helposti vaan kaikessa mikä on vialla, vaikka välillä voisi iloita myös onnistumisista. :)

     Rakastan lukea myös muiden kässäreitä, joissa on käsitelty itselle vierasta ilmiötä tai mytologiaa. Lukeminen on parhaimmillaan myös sivistävää, vaikka omat juttuni ovatkin usein ns. turhaa tietoa turhista asioista. Tärkeintä kumminkin, että ne antavat puitteet kiinnostavalle tarinalle. :)

     Poista
   8. Ihana haaste! Teen sen jossain vaiheessa kun ehdin (ehkä pakkaamisen lomassa :-D). Ja varastan sinulta varmaan tuon ekan kohdan, hei viides vuosi saman kässärin kanssa menossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee! Näitä on ollut tosi kiva lukea. Saadaan hieman positiivisuutta pimenevään syksyyn. :)

     Kärsivällisyys tuntuu olevan monen muunkin listalla. Se on kuitenkin aika iso osa käsikirjoituksen työstämisessä.

     Poista