sunnuntai 31. elokuuta 2014

Syksyn tuntu

Ilmassa on taas syksyn tuntu. Nautin lomani viimeisistä hetkistä. Työt jatkuvat huomenna. Loma hujahti ohi, kuten aina. Mieltä ei kuitenkaan kaiherra lisäviikon tarve tai katumus tehdyistä valinnoista. 

Lomaan mahtui matkoja, lepäämistä, sairastelua, yhdessäoloa ja kovaa puurtamista. 

Syksyisiä maisemia Siuntiosta.

Loppujen lopuksi Portti-novellin työstäminen venyi aina tälle viikonlopulle asti. Olisi varmaan pitänyt ottaa itseä rajummin niskasta kiinni, mutta en suostunut aikatauluttamaan lomaani hetki hetkeltä, vaan tein muita juttuja, kun siltä tuntui. Kirjoittaminen tapahtui siis spurteissa kuukauden aikana. 

Lopullinen mitta jäi 24 sivuun liki 30 sivusta. Koelukukin meni vähän miten sattui, kun jouduin vaivaamaan lukijoita parin päivän varoajalla. Tuntemattomia en edes kehdannut pyytää. Ehkä joku toinen kerta. 

Lähetän novellin huomenna matkaan. Sen jälkeen en edes halua nähdä koko tarinaa, vaikka se on ihastuttava. Ärsyynnyin tarinan puimiseen kiireessä, vaikka olisin tarvinnut siitä taukoa. Jossain vaiheessa tuntui, että bongasin siitä jatkuvasti virheitä virheiden perään, eikä se silottunut lainkaan hiomisesta huolimatta. Maltan kumminkin mieleni, enkä jätä sitä pöytälaatikkoon kypsymään.
 

Avopuolisoni naureskeli minulle, kun kerroin,
että kauneinta kesäpäivässä on kaikki kuoleva.

Mahdollisuudet sijoittumiseen tuskin ovat kummoiset. Pidän tarinaa kehitysaskeleena, menestyi se tai ei. Tein sen vuoksi taustatutkimusta ja kompromisseja. Loin kokonaisen maailman ja häivytin sen tarinan taustalle. 

Tarinasta tuli perinteinen ja omaperäinen, synkkä ja valoisa, masentava ja riipaiseva. Olen siitä ylpeä.

Stepanin koodeksi kisa on myös edennyt, enkä päässyt finaaliin. Harmi, mutta ei sinänsä yllättävää. :(

Toisaalta ehdin jo kiintyä pieneen kauhunovelliini, jota työstin monta kuukautta. Koodeksinovelli oli rajoittava pituutensa vuoksi ja se opetti tiivistämään. Tarina taisi olla liian monimutkainen niin lyhyeen mittaan. 

Olen huomannut kuvaavani luonnossa aina polkuja.  
Niistä tulee tunne, että matkalla on tarkoitus.

Mitä tehdä novelleille, jotka floppaavat kisoissa?  

En jotenkin pidä ajatuksesta, että kierrättäisin niitä kisasta toiseen toivoen uutta tuomiota. Koodeksinovellin kanssa tämä ei edes mahdollista sellaisenaan, sillä novelli on rakennettu vahvasti aiemman kokoelman mytologialle. Kenties siitä pelastuisi jokin osa käytettäväksi toiseen projektiin? 

Pohdin myös etukäteen Porttinovellin jatkoa. Loin sitä varten laajemman universumin, josta olisi mahdollista kirjoittaa romaani. Seuraava projektini on vielä auki, lähinnä uneksin kirjoittamistauosta kiireisen kesän jälkeen. En oikein tiedä mitä ajatella tarinasta. Voi myös olla, että laajentaminen on tuhoon tuomittu idea. Tauon jälkeen saattaisin uppoutua mielelläni luomaani maailmaan syvemmin.  

Kaikkia tarinoita ei tietenkään voi pitää mukanaan loputtomiin. Osa on väistämättä vain harjoitustöitä pitkällä matkalla.

Juuri nyt on jotenkin kuiva olo kuin olisi pusertanut itsestään kaikki ideat ulos.

Näissä maisemissa tuntui harvinaisen hyvältä hengittää.

Saa nähdä, mitä syksy tuo tullessaan. Laitoin jo soittimeeni syyslevyt, päätin katsoa uudelleen erään syyssarjan ja olen fiilistellyt sadetta aivan onnessani. Syksy lupaa myös kirjoittajakavereilta hyvää lukemista. 

Ehkä tartun itseäni viimein niskasta ja luen jonossa odottavat kirjat? No, ehkä käsisten jälkeen. Aavistan, että niitä kertyy kohta jo jonoksi asti. Ei sillä, että se haittaisi. ;) 

No, nyt on aika lukea Porttinovelli läpi vielä viimeisen kerran ja tulostaa se sitten postia varten.

Onnea muillekin osallistujille! Ja ihanaa syksyä muille lukijoille. :)

8 kommenttia:

 1. Onnea matkaan! :) Sinä se sitten olet tehokas, ei voi kuin ihmetellä. Aina monta rautaa tulessa!
  Syksy tuli tosiaankin yllättäen, olen itse aika haikeana tästä asiasta. Itselläni on vielä kolme päivää lomaa, ennen kuin koulu alkaa. Pitäisi jotenkin osata nauttia luonnosta ja ulkoilla, mutta myös kirjoittaa mahdollisimman paljon - siinä parivaljakko, joka ei soinnu kovin hyvin yhteen.

  Otat muuten todella kauniita kuvia. :) Valokuvaaminen on kyllä ihmeen terapeuttista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Sähläämiseni saattaa näyttää tehokkaalta ulospäin, mutta usko pois, olen kiskonut hiuksiani koko kesän näiden aikarajojen kanssa. ;)

   Minusta ulkoilu ja kirjoittaminen sointuvat loistavasti yhteen! Koneella ei kuitenkaan voi olla kuin muutaman tunnin kerrallaan, joten ulkoilu virkistää mukavasti siinä välissä. Luontoseikkailut tarjoavat myös ihan toisenlaista hiljentymistä kuin muualla. Tietokoneellakin kiusaus hukkua nettiin häiritsee keskittymistä aika lailla.

   Olen innostunut valokuvaamisesta oikeastaan vasta viime vuosina. Onneksi digikameralla saa räpsiä kuvia. Isossa satsissa on aina muutama onnistunutkin!

   Poista
 2. Jei, kiva että sait novellin pakettiin! Ja onnea matkaan! Minullakin meni viime tipalle, sillä eilen vasta sain tekstin editoitua, ja oli tosi hauska huomata, että mulla oli muutamia loogisuusvirheitä mukana, ei muuta kuin äkkiä piti jotain keksiä! (Ja varmaan niitä jäi yhä.) Aion vielä lukea tekstin kerran ajatuksella läpi, sitten laitan sen menemään kisaan. Mulla pituutta tuli 22 sivua, ei läheskään niin paljon kuin aluksi "pelkäsin." En tiedä, onko mun novelli liian "taiteellinen" tähän genreen, mutta sellaisena se tarina mulle nyt tällä kertaa tuli. Ideasta tykkään ja sen karmaisevaisuudesta. Luen niin vähän loppujen lopuksi mitään fantasiaa ja scifiä.

  Haa, huomasin muuten hienon tunnisteen! DDSS, absolutely! =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Epäilen, että kirjoittaminen menee viime tippaan, oli aikaa miten paljon vain! Ainakin tämän postauksen kommenttien perusteella. ;)

   Korjailin novellista kirjoitusvirheitä vielä eilen puolen yön aikaan ja kirosin kuinka väsynyt olin lukemaan koko novellia.

   Minuakin hieman mietityttää Portin maine scifistisenä kisana, mutta nyt ei voi kuin toivoa parasta. Eiköhän karmaisevallekin tarinalle ole tilaa! :)

   DDSS on kyllä yksi totuus universumista!

   Poista
 3. Onnea matkaan novellillesi. :) Hyvä se on, tuli menestystä tai ei. Siinä kyllä varmasti olisi aineksia laajempaankin kokonaisuuteen!

  Minunkin editointini meni viime tippaan, kun tein viime hetken muutoksia kommenttien perusteella ja kirjoitin uuden lopun.

  Olen hyvin tyytyväinen omaan novelliini, vaikka en tiedäkään sen sopivuudesta täysin tähän kisaan. Oli kiva saada pitkästä aikaa novelli valmiiksi. Viime vuodet on tullut kirjoitettua lähinnä käsiksiä ja lyhyemmät tekstit ovat jääneet enimmäkseen kirjoittamatta.

  Syksy on tosiaan tullut yhtäkkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Novellit ovat olleet ihania välipaloja romaanin kanssa paahtamisen jälkeen. Ne sopivat kaltaiselleni kärsimättömälle loistavasti!

   Haluan vielä lukea novellisi! Se oli hyvin jännittävä.

   Minua äkkisyksy ei haittaa. Syksy on ihana vuodenaika! :)

   Poista
 4. Onnea Porttiin! Ei sitä koskaan tiedä, vaikka tärppäisi...

  Ja harmi ettei koodeksi-novelli päässyt jatkoon. Tekstien taso on ilmeisesti tosiaankin ollut korkea ja kilpailu kovaa... Ja noissa koodeksi-novelleissa on tosiaan se huono puoli, että jos ne eivät nyt sijoitu huipulle kisassa, niin mitäs niillä sitten tekee? Täytyy toivoa, että Stepanin koodeksin voittokulku jatkuisi niin, että ehkä mahdollisesti tulisi lisääkin antologioita. :D Tai miksei niitä voisi muuallekin tarjota, itse asiassa? Koodeksin ideahan on sinänsä vapaata riistaa ja kaikkien hyödynnettävissä. Tykkäsin tiivistunnelmaisesta novellistasi. Ehkä, jos haluaa tehdä jotain radikaalia, tarinan voisi myös muuttaa sellaiseksi, että se ei kertoisi Stepanin koodeksi -kirjasta vaan jostain muusta... :D En tiiä oliko se liian monimutkainen, mutta oli siinä useita elementtejä. Ehkä jotain sellaista, mikä kantaisi omillaan ilman sitä koodeksiakin? Tai ehkä siitä vielä syntyykin jotain laajempaa kuin se alle 10 sivun novelli?

  Just muuten pohdin omassakin blogissa ns. "välitekstejä". :D "Harjoitustyö" kuulostaa hyvältä nimitykseltä kans.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pidetään peukkuja pystyssä. :)

   Tuo novellin limittyminen tiettyyn mytologiaan noin vahvasti on tosiaan hieman ongelmallista jatkoa ajatellen. En jotenkin osaa kuvitella tarinaa jossain muussa yhteydessä.

   Juuri nyt minulla ei ole kiirettä tarjota tarinaa muualle, katsotaan jos inspiroidun myöhemmin tuunaamaan tarinan uuteen uskoon. Koodeksijuttujen ohella siinä oli myös B-juoni, jonka ympärille voisi rakentaakin jotain.

   Joo, huomasin että liikuttiin samoissa aiheissa! XD

   Poista