torstai 24. heinäkuuta 2014

Sumukuvia

Aivan mieletön uupumus. Tekisi mieli taas kadota kuukaudeksi ja unohtaa kaikki deadlinet. Nollata konsolin kanssa ja uppoutua fantasiaseikkailuun. Viime kuut on täyttänyt ansioitunut väkertäminen ja matkustelu: novellien editointia, kavereiden tapaamista, mökkeilyä ja niin edelleen.

 Kesäyön taikaa ja pimeitä polkuja...

Ei se heinäkuun uupumus ole silti mihinkään kadonnut. Energiaa ei tunnu riittävän enää mihinkään muuhun kuin loman alun odottamiseen. Tästä huolimatta pitäisi saada se Portti-novelli kuosiin. Olen kyllä aloittanut, mutta ei minulla ole edes valmista raakiletta. Deadline on syyskuun alussa. Leikittelen ajatuksella luovuttamisesta, vaikka olen halunnut kirjoittaa tämän novellin koko kesän.

"Ei se idea niin nerokas ole", epäilys sanoo.
"Ei se olekaan", sanon takaisin.

Ei mitenkään uniikki, mutta jostain syystä se on itselle tärkeä. En haluaisi syytää novellia maailmalle puolivillaisena, vaikka editoinnin raskaus ja palautekierrokset ovat julmia: niissä on pakko katsoa omia vikoja silmästä silmään. Sitten nolottaa, kun samoja asioita saa korjata kerta toisensa jälkeen. Kehittyminen ei ole kivutonta, mutta onneksi olen hieman masokisti.

Sumu ahdisti ja ihastutti samaan aikaan...
  
Kuvasimme avokin kanssa sumua viime viikonloppuna. Ajelimme kotiin elokuvista yhdentoista aikaan (Snowpiercer on loistava valinta veristen dystopioiden faneille!), kun sumu täytti pellon kodin lähellä. Parkkeerasin auton, vaihdoin vaatteet ja läksimme kuvaamaan tunniksi. Tätä pitäisi tehdä useammin. Olen liian laiska mestarikuvaajaksi. 

Rakastan sumua, se on vain niin kaunista. Se saa tutun ja turvallisen näyttämään tyystin erilaiselta, ehkä jopa hieman uhkaavalta. Kuten kauhukirjallisuus.

Kuvista tuli hyviä. Halusin koiranputkien siluetteja metsää ja sumua vasten, vaikka minulle naurettiin. Pidän merkityksellisistä yksityiskohdista. Sumukuvia näkyy siis blogissa vielä pitkään. ;)

Juuri nyt kaipaisin vähän lomaa kirjoittamisesta. Ehkä pidän sen sitten syyskuussa?

Mielessäni oli muutenkin rauhoittaa kuukausi ja tehdä KK:n taustatutkimusta, ennen kuin alan työstää sitä taas syksyllä ja talvella. Finncon-paneeli faktasta ja fiktiosta jotenkin lohdutti minua: tietämättömyyteni ei olekaan voittamaton este, vaan sen yli voi kivuta ajan ja kärsivällisyyden kanssa. Vähemmän Googlea, enemmän kirjastoa.

Ehkä pysyn järjissäni vielä lomaan asti...

5 kommenttia:

 1. Tuon väsymyksen ymmärrän! Suomen kesä on ongelmallinen, koska niin lyhyessä ajassa pitäisi ehtiä niin paljon. Minusta kesä on entistä enemmän muuttunut suorittamiseksi. Ihmiset pyrkivät keräämään talteen kaikenlaista, että jaksavat sitten talven, tallentavat kokemuksia vähän kuin marjoja pakastimeen.

  Minä kävin katsomassa junaelokuvan eilen. Se oli hassulla tavalla vinksahtanut. Tuli mieleen Jean Pierre Jeunetin Delicatessen, sitten ripaus jotain steanpunk-henkeä ja aasialaistyyppistä splatteria.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieman on ollut suorittamisen makua kyllä, mutta onneksi viikonlopuilla on lähinnä vain yhdessäoloa, eikä niinkään asioiden tekemistä. Ensi kuussa aion ottaa iisimmin. :)

   Joo, junaleffassa oli vähän kajahtanut tunnelma. Johtunee varmaan korealaisesta ohjaajasta. Se oli kuitenkin virkistävän erilainen verrattuna muihin viimeaikaisiin dystopioihin.

   Poista
 2. Sumu on kyllä kaunista!

  Ei ihme, jos olet uupunut, kun sinulla ei ole ollut vielä lainkaan kesälomaa! Hellekin uuvuttaa ja se että kesällä on yleensä niin paljon tekemistä, vaikka se olisi kivaakin.

  Deadlinet mielessä editointikin on raskasta. Itse ajattelin näistä syksyn deadlineista päästyäni olla kokonaan ilman deadlineja! Ainakin jonkun kuukauden. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesälomaan on vielä kaksi viikkoa, joten kyllähän se sieltä tulee. Ihmisiä on helpompi nähdä kesällä ja olen itsekin vastaanottavaisempi tällaisille reissuille.

   En kyllä suostu enää uusiin kalmanrajoihin elokuun jälkeen! Tai no, itsehän nämä valitsin, mutta tyhmästä päästä kärsii koko ruumis. O.o

   Poista
  2. Ja joo, enemmän kirjastoa! xD / B. N.

   Poista