tiistai 15. heinäkuuta 2014

Finncon '14: "Kyllä se siitä" ja muita valheita (osa 2)


 Päivän teemaan sopiva kriisipakkaus kulki mukana. :D :D

Puolentoistatunnin tehopaneeli fantasian ykkösnimien kanssa omi kokonaisen postauksen, mutta olin kyllä lauantaina muissakin paneeleissa. ;)

Tämä postaus koskee lauantaita (osa 2).

13:00 - 14:00 Tulevaisuuden kirja
14:00 - 15 :00 Hyvää shittiä vai ihan paskaa

(vas) Markku Soikkeli, Kari Kallio, Kari Lehtonen, 
J.S. Meresmaa (piilossa) ja Kanerva Eskola.

13:00 - 14:00 Tulevaisuuden kirja

Tulevaisuuden kirja paneelissa ennustettiin e-kirjan läpimurtoa Suomessa. Näkökulmia oli laajalti: Markku Soikkeli on kriitikko, Kimmo Kallio työskentelee Poesia kustantamossa, Kimmo Lehtonen toimittaa Tähtivaeltajaa, J.S. Meresmaa on Osuuskumma kustannuksen jäsen ja Kanerva Eskola on Atenan kustannustoimittaja.

Soikkeli aloitti kertomalla, että Britanniassa jo 1/3 myydyistä kirjoista on e-kirjoja. On myös ennustettu, että 2018 mennessa e-kirjojen myynti ohittaa perinteisen kirjamyynnin Britanniassa. Suomessa läpimurtoa on jo ounasteltu pitkään, mutta missä se viipyy? Eskola kertoi, että e-kirja on todella marginaalinen Suomessa (alle 5% myynnistä). Suurin syy tähän on e-kirjojen kehittymätön jakelu. Systeemi ei myöskään ole paljon lukeville senioreille käyttäjäystävällinen, joka hidastaa kehitystä.

Meresmaa kertoo, ettei hänen ensimmäille lukulaitteelleen löytynyt käyttöä. Hän koki verkkokauppojen laajat hinnoitteluerot hankaliksi vertailla. Kindlen hankinnan myötä Meresmaa alkoi innostua e-kirjoista, koska "laite on tehty idiooteille" ja siten hyvin helppokäyttöinen. Häntä kuitenkin huolestuttaa Amazonin markkina-asema ja epäeettiset toimintatavat.

Lehtosen mielestä Amazon ei kyykytä Hatchettea. Suomalaiselle amerikkalaisten kirjajättien kiista ei kenties ole kauhean tuttu juttu, joten ei siitä enempää tässä (aiheesta nopeasti kärryille lukemalla esim. tämä artikkelin tai tsekkaamalla Chuck Wendigin postauksia aiheesta).

Conissa oli aivan loistava kirjakirppis! Tässä hieman löydöksiä...

Lehtonen uskoo, että tulevaisuuden e-kirjat luetaan älypuhelimilla. Suomessa e-kirjan voittokulun esteenä on sisällön puute: ei sisältöä, ei ostajia. Kustantamot taas eivät sitoudu liian marginaaliseen tuoteryhmään. Toivomme onkin laitettava pienten toimijoiden varaan, jotka voivat luoda ensin vain digisisältöä. Tämä uniikki materiaali pakottaa lukijat ostamaan e-kirjan, koska sitä ei saada muualta.

Kallio on sitä mieltä, että pirstoutuvat maut ja genret johtavat myös myyntikanavien pirstoutumiseen. Bestsellerit myydään eri kanavien kautta kuin pienten myyntien kirjat. Hän pitää myös kirjan kohtalon päättämisessä tärkeässä roolissa sosiaalista vaihtoa. Kirjojen lainaus ja vuokraus ovat tärkeä osa käyttäjäkokemusta. E-kirjan ja painetun kirjan ALV ero näkyy myös hinnoissa (10% vs 24%). Ihmiset haluavat yhä ostaa kirjoja paperisina, koska he haluavat rauhoittua kirjan parissa. Padit on kuitenkin optimoitu multimedian kulutusta varten - ei ensisijaisesti kirjoille.  

Eskola uskoo, että olemme menossa yleiskoneiden suuntaan, jolloin kaikki sisältö on saatavissa kaikkialta. Häntä kuitenkin huolestuttaa riippuvaisuutemme sähköstä. Jos jotain tapahtuu, kaikki on poissa. E-kirja ei myöskään kilpaile vain fyysisen kirjan kanssa, vaan kaiken sisällön: elokuvien, internetin, youtuben jne. Laitteella kaikki sisältö on saman arvoista. 

Meresmaa näkee Kindlen fyysisen kirjan ja e-kirjan välimuotona. Laitteella ei voi tehdä muuta kuin lukea, jolloin ympäristö on rauhoitettu. E-kirjat ovatkin hänestä fyysisen kirjan rinnalla, eivät korvaava tuote. Hän kertoo itse tutustuneensa moneen myöhemmin fyysisenä hankkimaansa kirjaan ensin e-kirjana.

Uutena ostetuissa kirjoissa mentiin näköjään
tyystin novellikokoelmien puolelle.


Eskolan mukaan omakustannemarkkinat ovat räjähtäneet Britanniassa. Hänestä kustannuslaitoksen läpi kulkenut teksti on kuitenkin laadukkaampaa, ellei omakustannekirjailija ole oikeasti huolehtinut tekstinsa oikolukemisesta ja kustannustoimituksesta erikseen. Eskola uumoileekin, että tässä voi olla tulevaisuuden kustantamoiden muoto: freelance-kustannustoimittajat, jotka tekevät mittatilaustöitä kirjojen parissa. Tämä on yksi tapa, jolla kustantamot voivat säilyä. Hän myös pohtii jääkö kustannustoiminta täysin Amazonin armoille tulevaisuudessa jos kustantamot katoavat. Isot firmat kun määrittelevät kirjan jakelukanavat. 

Kallio pitää kirjastoja ja julkisia toimijoita tärkeinä. Ne ovat kuitenkin hyvin kustantamotietoisia ja pienten kustantamoiden kirjojen luullaan usein huonolaatuisiksi. Pahimmillaan näistä tahoista tulee portinvartijoita. Kallio uskoo kustantamoiden pysyvyyteen, sillä lukijat haluavat ns. laatuleiman, jonka perusteella seuloa kirjavalikoimaa. 

Lehtosen mielestä kirjat olivat ennen pyhiä, mutta niistä on tullut nyttemmin kertakäyttötavaraa. Kirjaa onkin siksi myytyvä kuin kahvikuppia, ei shamppanjalasia. Sen on oltava heti saatavilla, vain muutaman klikkauksen päässä. Sisältö on tärkein, ei kirjan muoto. Meresmaasta sähköinen muoto ei voi korvata kaikkea. Esimerkiksi tietyt kuvakirjat kaipaavat kosketusta ja hypistelyä. Painetuista kirjoista tulee todennäköisesti arvoesine, kun taas e-kirjoista käyttötavaraa. 

Eskola uskoo, että kirjoilla on emotionaalista arvoa. Lukija muistaa pitkään missä luki kirjan ja mitä silloin tunsi. Kirjan suosioon vaikuttaa se, miten kirjan reaaliaikaista kokemusta saadaan markkinoitua tulevaisuudessa. Somekeskustelu on vaikeaa, koska kirja on niin hidas lukea. Tähän auttavat erityisesti kirjapiirit. Myös bloggaajat tuovat lukukokemuksille välittömyyttä. Kustantajat haluavat myös luoda yhteisöllisyyttä kirjojen ympärille esimerkiksi tapahtumilla. Harry Potter teki kirjan ostamisestakin yhteisöllisen tapahtuman. 

Petri Hiltunen, Markku Lappalainen, (tekninen tuki?), Tiina Raevaara,
Veikko Laeslehto,
Marko Ahonen. Panelisteilla oli hauskaa. :D

14:00 - 15 :00 Hyvää shittiä vai ihan paskaa

Tämä oli loistava välipaneeli, jossa en edes yrittänyt kirjata ylös keskustelua. Paneelin pointtina oli selvittää ovatko elokuvat Star Trek: In the darkness ja Prometheus hyviä vai huonoja elokuvia.

Paneelistien kärjistyneet kommentit näistä sci-fi helmistä olivat kyllä aivan loistavia! Prometheusta dissattiin oikein kunnolla ja yleisö sai nauraa itsensä kipeiksi. Star Trekin kohdalla keskustelu hieman laimeni - varmaan siksi, että se edes näyttää pintapuolisesti pätevältä elokuvalta.

Mielenkiintoinen pointti on se, että molempia leffoja on ollut käsikirjoittamassa Damon Lindeloff, joka tunnetaan myös kolmannesta hämärästä menestyksestä: LOST tv-sarjasta. Itse olen onnellinen jos en enää koskaan näe miehen skriivaamaa leffaa tai sarjaa. 

Lopuksi elokuvien kohtalo äänestettiin: Prometheus sai paskaleiman ja Star Trek hyvän shitin kunniamerkin. Oli kuitenkin kiva huomata, että en ole yksin nolon mielipiteeni kanssa (fanitan Prometheusta puutteista huolimatta ja Trekki on minusta huono) - muutkin äänestivät toisin!

Raahasin myös paneeliin kirjoittajakaverini, joka ei ollut nähnyt kumpaakaan elokuvista. Hän vaikutti paneelin jälkeen hieman järkyttyneeltä - sori sori! Näin siinä käy, kun uskoo ohjelmavalintansa epämääräisiin käsiin. ;)

Seuraavassa postauksessa loput lauantain ohjelmasta. :)

6 kommenttia:

 1. xD Se paneeli oli varsin viihdyttävä, omapa oli vikani, kun en keksinyt mitään parempaa.

  Eipä tähän muuta lisättävää. Loistopostaus, jälleen kerran. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käsiohjelmissa olisi saanut olla tarkat paneelikuvaukset. Monella oli myös niin outo otsikko, ettei sen sisältö käynyt ilmi. :|

   Poista
 2. Minunkaan mielestä Prometheus ei ole paska :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paneelissa ruodittiin Prometheusta lähinnä hölmön kässärin ja Alien-yhteyden vuoksi. Hölmöt tiedemiehet kuuluvat minusta jo avaruuskauhun genrekuvastoon samalla lailla kuin hölmöt teinit slasheriin.

   Minä pidän leffasta puutteista huolimatta, sillä siinä on ihana soundtrack, hyviä roolisuorituksia (Michael Fassbenderin androidi on aivan loistava hahmo!) ja se näyttää pirun komelta. Tämän lisäksi elokuvan "synnytyskohtaus" antoi minulle pysyviä traumoja. ;)

   Poista
  2. Minäkin omalla kummallisella tavalla nautin Prometheuksesta kovasti. Toisaalta traileri lupaili niin paljon, etten ihan täysin vakuuttunut leffasta sen nähtyäni.
   Siinä on aika paljon aukkoja.
   Niitä on koostettu tähän hauskalla tavalla! :D
   https://www.youtube.com/watch?v=RBaKqOMGPWc

   Kaikesta huolimatta olisin toivonut prometheuksesta mieluummin minisarjaa kuin parin tunnin elokuvaa. Siinä tuntui olevan niin paljon asiaa, että vaikka alle kymmenosainen sarja olisi voinut homman kotiin paremmin.

   Poista
  3. Olen nähnyt tuon videon ennenkin. Äärimmäisen pätevä kooste! ;)

   Leffan tarinankerronta on kieltämättä todella hämärää ja paljon jäi leikkauspöydälle. Syventämällä olisi saanut mielenkiintoisemman kokemuksen, kun nyt jäi ilman paljon juttuja, joita tuskin käsitellään jatko-osassa (esim. Weylandin perheen suhteen). Ajattelin kyllä katsoa jatko-osankin.

   Poista