maanantai 9. kesäkuuta 2014

Hanna Matilainen - Mitä kummaa?

Hanna Matilaisen kirja Mitä kummaa?- opas kotimaiseen spekulatiiviseen fiktioon kiinnosti minua ennakkoon sen verran, että laitoin teoksen ilmestymispäivänä varaukseen omaan kirjastooni. Tämäntyyppisiä teoksia ei ole kauheasti näkynyt Suomessa, vaikka spefistä kiinnostuneita lukijoita on aivan varmasti. 


Hanna Matilainen, 2014, Avain, kirjastosta

Spefi, eli spekulatiivinen fiktio, on "salonkikelpoinen" kattokäsite fantasialle, sci-fille ja kauhulle, eli ei-realistiselle fiktiolle. Sen käyttö on yleistynyt etenkin 2000-luvun fantasiabuumin myötä, vaikka käsite on ollut olemassa jo vuosikymmeniä. Kirjassa esitellään myös pääkategorioiden alalajeja, kuten korkeakirjallisuutta kosiskeleva uuskumma / reaalifantasia ja konstailematonta pulp-meininkiä  huokaava uusrahvaanomainen fiktio eli urs.

Teos esittelee lyhyesti spefin historiaa, avaa siihen liittyviä genrejä ja esittelee sen ympärille noussutta harrastustoimintaa, eli fandomia. Painopiste on Suomessa, joten opas auttaa hahmottamaan spefikirjoittajan kotimaista toimintaympäristöä. 

Matilainen esittelee samoissa kansissa spefiä julkaisevat lehdet ja sen julkaisuun painottuvat kustantamot. Fandomin puolella kerrotaan lyhyesti harrastajien seuroista, niiden jakamista palkinnoista, kirjoituskilpailuista ja tapahtumista. Tämän lisäksi teoksen lopussa on tiivis listaus spefiä kirjoittavista kirjailijoista ja siihen erikoistuneista toimittajista ja tutkijoista.

Kaikenkaikkiaan tämä on erinomainen tietopaketti erityisesti sellaiselle spefistä kiinnostuneelle lukijalle tai kirjoittajalle, joka ei pyöri kotimaisessa fandomissa. Hämmästelinkin lukiessani miten paljon Suomessa on harrastustoimintaa, josta en tiennyt lainkaan. Toisaalta aktiiviselle fandomin jäsenelle kirjassa saattaa olla nihkeästi uutta tietoa.

Minua auttoi erityisesti spefikirjailijoiden listaus, josta bongasin uusia teoksia lukulistalle. Olen "kääntynyt" kotimaisen spefin pariin oikeastaan vasta pari vuotta sitten, ja erityisesti huomaan edelleen sen miten paljon Suomessa on spefikirjoja, jotka näyttävät päällepäin realismilta.

Kieltämättä teosta vaivaa hieman sen tiiviys. Alle 200-sivuisessa kirjassa esitellään paljon, mutta sivutila ei riitä syvempään perehtymiseen oikein missään aiheessa. Olisin lukenut mielelläni spefin roolista isompienkin kustantamoiden näkökulmasta, kun nyt kirjassa esitellyt kustantajat olivat lähes kaikki pienkustantamoita.

Mitä kummaa? on nopealukuinen kirja, jonka kautta on helppo tutustua lähemmin suomalaiseen spefikulttuuriin. Tästä jäi hirmu positiivinen fiilis. Suosittelen lämpimästi.

4 kommenttia:

 1. Joo tämä täytyy kyllä jossain vaiheessa lukea!

  Tuo on tosiaan jännä ilmiö, että on spefiä, jomka näyttää päällepäin realismilta. Oman kokemukseni mukaan ainakin Suomalaisessa kirjakaupassa scifi- ja fantasiahyllyssä on vain selkeästi genrekirjallisuutta, kun taas esim. Pasi Ilmari Jääskeläisen kirjat löytyvät "yleisestä" hyllystä. Kirjastossa taas spefiä tuntuu olevan fantasiahyllyssä ehkä hiukan monipuolisemmin.

  Voisiko joskus olla niin, että halutaankin irtautua selkeästi genrekirjallisuudesta, ja siksi spefi "naamioituu" realismiksi? Jos spefi on tosiaan salonkikelpoista, mutta scifi/fantasia/kauhu ei? Ehkä keskimääräinen lukija helpommin tarttuu kirjaan, jos se on ns. yleisessä hyllyssä eikä fantasiahyllyssä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin minäkin olen tulkinnut tätä kehitystä. Vanhat genrerajat istuvat tiiviisti ihmisten mielissä, joten vähänkään mainstreamimpi spefi työnnetään tyrkylle realismin sekaan. Ikävä kyllä nämä kirjat tuntuvat usein hukkuvan siihen massaan, ja niiden spefiyden tunnistaminen käy aika hankalaksi.

   Toisaalta minusta on ihan positiivista ravistella genrerajoja ja lukijoita aina silloin tällöin. Rajan vetäminen ei kuitenkaan ole aina ihan iisi juttu.

   Poista
 2. Tämä kirja kiinnostaa kovasti, hauska lukea jo kirjoittajakollegan ajatuksia siitä! Minäkin olen suomenkielisen spefin suhteen aika tuore herännäinen, joten tässä on varmaan paljon minulle uutta tietoa niin kirjoista kuin harrastustoiminnastakin. Täytyy hankkia heti kun tulee vastaan. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kuulut tämän ideaaliseen kohdeyleisöön. Minäkin ajattelin hommata kirjan hyllyyn tulevaisuudessa. :)

   Poista