tiistai 13. toukokuuta 2014

Menetetty painajainen

Tänään pysäyttävä uutinen oli sveitsilaisen surrealistin H.R. Gigerin kuolema. 

Giger muistetaan erityisesti Alien elokuvien hirviön suunnittelijana, vaikka hänen taidettaan on näkynyt myös muissa elokuvissa, peleissä, albumien kansissa, maalauksissa ja veistoksissa. Gigerin taiteessa mekaaninen ja biologinen yhdistyivät usein painajaismaiseen liittoon, jonka surrealistiset elementit vangitsivat katsojan.

Alien:Vault kirjan kuvissa Giger veistämässä ja maalaamassa painajaisia.
Kuten moni muukin, löysin taiteilijan Alienin kautta. Giger oli osa tiimiä, joka sai elokuvan visuaalisen ilmeen toteuttamisesta ja suunnittelusta täysin ansaitun Oscarin. Elokuva on tänäpäivänäkin uskomattoman kaunista katseltavaa. Siinä missä nykyään avaruusolennoiden ruhot ja alukset olisi tehty tietokoneella, rakensi Giger tiiminsä kanssa lavasteet itse ja veisti niiden toismaailmalliset muodot eloon. 

Myöhemmin tutustuin myös Gigerin maalauksiin. Ne tuntuivat usein venyttävän todellisuuden rajoja, tekevän tutuista asioista irvokkaalla tavalla vieraita ja eroottisia. Jokin niissä vain veti puoleensa. Taitelijan mielikuvituksella ei tuntunut olevan lainkaan rajoja, ja visiot esitettiin usein hengästyttävän yksityiskohtaisesti. 

Gigerin kauhukuvissa ihmismäisiä ja mekaanisia piirteitä omaavat hahmot kokevat tuskaa ja nautintoa, vaikkei niiden raja olekaan aina selvä. Taiteilijana Giger oli aivan omaa luokkaansa. 

Goodnight, sweet prince.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti