sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Novellisti helmikuuhun


Sain tänään valmiiksi LP:n ensimmäisen editointirundin, jossa lähinnä paikkasin puuttuvia kohtauksia, poistin turhaa tavaraa ja silottelin pahimpia juonen kuoppia. Kässäri on nyt mennyt koelukijoille, enkä aio ajatella tai katsoa sitä kuin aikaisintaan maaliskuussa. Olo on hiukan ristiriitainen: toisaalta huojentunut, toisaalta epävarma.

On kuitenkin aika ottaa muita määränpäitä ja tavoitteita tälle vuodelle. Olen pyöritellyt mielessäni osallistumista Novan novellikilpailuun. Novaan etsitään julkaisemattomien kirjoittajien spefinovelleja ja sen deadline on maaliskuussa, joten se tulee hyvään saumaan juuri nyt.

Aloin oikeastaan ymmärtää novellia kirjoitusmuotona vasta viime vuonna. Kirjoitin niitä useamman pöytälaatikkoon, mutta ne olivat poikkeuksetta aika hirveää tavaraa. Paitsi yksi, jota ajattelin nyt alkaa editoida kisaa varten. Tämä on sama novelli, josta sain palautetta Helsingin novelliklinikalla viime kesänä. Siinä oli sen verran mielenkiintoinen tarina ja perusidea, että minulle jäi siitä hyvä fiilis. Luulen sen sopivan kisaan.

Novellien määrää Novaan ei ole käsittääkseni rajoitettu, joten ajattelin kirjoittaa kisaan myös toisen novellin. Olen rakennellut sen ideaa jo tällä viikolla pitkinä työpäivinä. Oikeastaan fiilistellyt hahmoja ja novellin fiilistä. Kirjoittamista olen tehnyt hyvin vähän, mutta minulla on kyllä selkeä johtoajatus tähän novelliin jo kasassa.

Ideointi on suosikkivaiheitani kirjoittaessa. Kaikki tuntuu vielä niin tuoreelta ja kiehtovalta. Ideassa ei ole mitään vikaa ja voin fiilistellä sitä ajaessani töistä kotiin mustaa moottoritietä. Kakkosnovellista on tulossa näillä näkymin kauhutarina. Niissä parasta on ottaa jokin vanha juttu, tuunata siihen uusia odottamattomia ulottuvuuksia ja kääntää omat pelot tarinan moottoriksi. Haluaisin jo aloittaa!

Näyttäisi siis siltä, että vietän tämänkin vuoden helmikuun novellien parissa. ;)


16 kommenttia:

 1. Novellihelmikuusi kuulostaa hyvältä hienoine tavoitteineen. :) Minä kirjoitin novelleja tosi paljon noin kymmenen vuoden ajan, sitten se loppui ja olen oikeastaan kirjoittanut vain pitkiä tarinoita. Tuollaiset kilpailut kyllä välillä houkuttaisi.

  Onnea käsiksen käsistä pääsystä! Kässäreitten on hyvä antaa levätä hetki... vaikka voikin olla että sitä joudut ihan hiukkasen ajattelemaan ensi kuussa.. :)

  Ah, Charilift! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äh, en minä tiedä tuleeko tästä novellin kirjoittamisesta taaskaan mitään. Aika suossa tarpomiselta tämä ainakin tuntuu. Novelli ei tosiaan ole minulle se luontaisin tarinankerrontamuoto. :(

   Ja joo, en kai voi olla ajattelematta kässäriä täysin. Yritän lähinnä keskittyä muihin projekteihin toistaiseksi. ;)

   Tartutit tuon biisin! Se on soinut päässäni koko viikonlopun! O.O

   Poista
 2. Hauskaa, että novellit ovat löytäneet sinut! =D Minä(kään) en varsinaisesti koe olevani novellikirjoittaja - jaarittelen aivan liikaa - mutta pystyn kyllä sellaisen rykäisemään, ja olen niitä kirjoitellut ihan mukavan määrän vuosien saatossa. Minä ajattelin myös osallistua tuohon kisaan, naputtelin jo raakiksen valmiiksi ennen joulua ja palaan sitä muokkaamaan myöhemmin. Hah hah, tod.näk. jotain viikkoa ennen deadlinea, olen sellainen parempi myöhään kuin ei kuitenkaan liian myöhään-tyyppi. =D Oli hauskaa kirjoittaa spefiä, en ole sitä juurikaan aiemmin kokeillut, mutta ihan hyvin minusta lähti sujumaan, kai! =D Mukava kuulla, että suunnittelet kauhutarinaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haa, Novan sivuilta kannattaa lukea edellisvuosien yleispalautteet. Siellä on aika osuvasti jaettu huomioita kunkin vuoden sadosta. Helpotti ainakin selkiyttämään itselle millaista hakevat. Onnea kisaan! :D

   Pidän kauhusta genrenä ihan valtavasti. Se on vain jotenkin haasteellinen kirjoittaa! Pitää aina mennä sinne omalle epämukavuusalueelle ja kaivaa esiin omat pelot. Istunkin sitten yksin yötä myöten koneella kirjoittamassa ja säpsähtelen outoja ääniä... O.O'

   Poista
 3. Novaan kirjoittaminen olisi itselläkin suunnitelmissa. Jos. Iso jos. Että jos saisi aikaiseksi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan pikkuisellesi tukevia päiväunia, niin ehdit kirjoittamaan! Pienet lapset vaativat varmasti muutoksia omiin rutiineihin ja tärkeysjärjestyksiin, mutta eiköhän se siitä asetu. :D

   Poista
 4. Tsemppiä novelleihin! Olen samaa mieltä siitä, että ideointi on ihana vaihe. Jotenkin kaikki muuttu ihan hirveästi siinä kohtaa, kun sen kirjoittaa. Joskus hyvään suuntaan, joskus huonoon, usein vain ihan erilaiseen.

  Mäkin luulen, että joudut novellien lisäksi hieman tekemään muutakin helmikuussa. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti tsempeistä! Olen kakkosnovellin kanssa tosi ihanassa ideointi ja flow-vaiheessa. Toivottavasti tämä kestää!

   Onneksi olen ajan tasalla kässäreissä ja palautteissa ja luennoissa. Helmikuulle ei siis ehkä jää hirveää työmäärää? ;)

   Poista
  2. Ei ehkä työmäärää, mutta älä yritä luistaa käsiskeskusteluista - ainakaan omastasi. ;)

   Poista
  3. Niin no, en tiedä miten kiivasta keskustelua olette harjoittaneet? Lähinnä kai ajattelin sitä, ettei ole oikein muuta säädettyä iltaohjelmaa kuin ne keskustelut. ;)

   Poista
  4. 100-250 kommenttia per postaus, ei sen kiivaampaa. xD (Toivottavasti nyt myös käsiksistä syntyy keskustelua - se on kivempaa kuin pelkkä palaute.)

   Poista
  5. "100-250 kommenttia per postaus, ei sen kiivaampaa" O.O'

   No, lupaan herättää keskustelua. Kirjasin aika konkreettisia ajatuksia ja ehdotuksia, joten kaikki tuskin menee sukkana alas vastaanottajapäässä ;)

   Poista
 5. Minullekaan novelli ei ole se luontevin muoto, vaan useimmiten ideani tulevat romaanikokoisina. Tykkään jaaritella, kehitellä tapahtumia ja henkilöhahmoja rauhassa, ja kietoa yhteen useita eri tarinankaaria, ja sellaiseen romaani sopii paljon paremmin kuin novelli. :-) Mutta viime vuonna olen jonkin verran löytänyt lyhyemmätkin tarinat kirjoitusmuotona, ja on ollut mukava huomata, että välillä voin kirjoittaa jotain, jonka ensi versio tuleekin valmiiksi yhdellä tai muutamalla sessiolla ja jonka editointiin ei mene vuosia vaan päiviä tai viikkoja. :-) Viime vuonna sain jopa vähän tunnustusta yhdestä tarinastani, ja tarkoitus on yrittää tänä vuonna editoida pari vanhaa tarinaani ainakin Novaan. Minulla on myös pari ideaa jotka olisi kiva kirjoittaa kokonaiseksi tarinaksi, mutta katsotaan miten käy...

  Tsemppiä novellihelmikuun kanssa! Ja toivotan menestystä Novaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on aika sama, mutta on kyllä terapeuttista kirjoittaa novellejakin. On yllättävän haastavaa tiivistää tarina lyhyeen muotoon, mutta nopeammin valmistuvat ekat versiot ovat kyllä suuri plussa. Ja välillä kaikki ideat eivät oikeasti riitä romaanin mittaan, vaikka kuinka haluaisi. :(

   Hienoa, sinäkin aiot osallistua! Konkreettiset tavoitteet auttavat minua ainakin samaan oikeasti jotain aikaan. Nova osuu nyt hyvään saumaan. Onnea novellinkirjoitukseen sinnekin!

   Poista