torstai 30. tammikuuta 2014

Haasteita ja haaveita

Kulunut työviikko on ollut aivan infernaalinen! Kotiintullessa olen vain kiukutellut, harrastuksissa olen pyörinyt poissaolevana ja ärtyisänä. Onneksi edes kirjoittaminen on sujunut ja olen saanut luonnosteltua kisanovelliani.

Ensimmäisten versioiden tekeminen tuntuu minusta koko ajan hankalammalta, mutta onneksi käsin kirjoittaminen auttaa karkottamaan blokkia. Se jotenkin jäsentää toiminnan, dialogin ja ajatukset sopivina paloina, koska kappaleiden pituuden erottaa aivan eri tavalla.Kirjaimia ja sanoja blogin Än muisti minua oheisella tunnustuksella. Kirjoittamisessa vertaistuki on ihan omaa luokkaansa. Sympatiahalit verkossa tai kirjoittamisen lieveilmiöstä juttelu voi pelastaa huonon päivän (tai infernaalisen työviikon).

Haluankin jakaa tunnustuksen eteenpäin: ElinaPitin Elinalle, Kirjainunelmia blogin R.M.S.R:lle, Kultaisen Maljan Malnalle, ja Älä itke ruma lapsi blogin M~:lle.


Tämän lisäksi sain Äniltä myös kysymyshaasteen. Eli vastataan kysymyksiin ja keksitään omia. :D

1. Mikä on kamalin lukemasi kirja?

Luen mielestäni tosi harvoin oikeasti kamalia kirjoja. Kamaluudessa on mielestäni kaksi akselia: huonosti kirjoitettu ja huonosti rakennettu. Luin syksyllä Hannele Mikaela Taivassalon kirjan Nälkä. Kirja oli kirjoitettu kauniisti, mutta siinä ei ollut juonta, ei kiinnostavia hahmoja, ei oikeastaan minkäänlaista jännitettä.

En rehellisesti sanoen muista lukeneeni aiemmin kirjaa, josta en olisi edes ymmärtänyt mikä sen veto on. Kieli? Ikävystyttävä tarina? Jatkuvasti vaihtuvat kertoja-ratkaisut? Nälkäinen päähenkilövampyyri, joka ei muutu tarinan aikana mihinkään? Lukukokemus jätti minut täysin kylmäksi. :(

2. Luetko mielummin kotimaista vai käännöskirjallisuutta?

Luin vuosikaudet vain englanniksi, mutta olen nyt tehnyt päätöksen lukea suomeksi ja mielummin kotimaista. Luen silti paljon käännöskirjallisuutta, koska Suomessa on edelleen aika vähän genrekirjallisuutta. :(

3. Minkä kirjan/kuka henkilö haluaisit olla?

Olen näissä tosi huono, koska suosikkihahmoni ovat usein surkeassa elämäntilanteessa, enkä haluaisi itse samaan jamaan. Uhraus on aika oleellinen osa sellaista protagonistia, joka minua kiinnostaa. Jos heillä on jotain haluttavaa, puuttuu heiltä myös jotain sellaista, josta en ikinä luopuisi.

Ja no, en yleisesti ottaen pidä suosikkihahmoistani sen vertaa, että haluaisin olla yksikään heistä. O.o'

4. Mistä aiheesta luet/lukisit mieluiten?

Pidän yliluonnollisuuksista, naisprotagonisteista, sarjamurhaajista, LGBT-hahmoista... näitä on ihan liikaa listattaviksi, mutta tuossa nyt muutama.

5. Minkä genren kirjoja luet mieluiten?

Luen pitkälti spefiä, eli fantasiaa, sci-fiä, kauhua ja muuta uuskummaa. Pidän maailmoista, jotka ovat vinksallaan. Tämän lisäksi luen transgressiivista fiktiota.

6. Ärsyttääkö vai viihdyttääkö romaaneissa ruokakuvaukset?

Ärsyttää. En jaksa uskoa, että ne ovat oleellisia.

7. Mikä on luovin vuorokaudenaikasi?

Syksy. Kanavoin kaamosahdistukseni tekstiin 100%.

8. Kirjoitatko keskeytymättä useamman tunnin vai tarvitsetko usein taukoja?

Useamman tunnin, ehkä 2-3. Siinä vaiheessa pidän tauon, halusin tai en.

9. Kuinka paljon (h) kirjoitat keskimäärin viikossa?

Riippuu puhtaasti projektista. Täysin uutta tekstiä tulee yleensä tuntikaupalla vain raakaluonnosvaiheessa, jolloin minimi on 10h viikossa, maksimi joku 26h? En oikeastaan laske kirjoittamistani tunteina tai sanoinakaan. Minulla on nykyisin sen verran itsekuria, ettei tarvitse asettaa tuontyyppisiä tavoitteita.

10. Keksitkö henkilöhahmoillesi helposti nimet?

Kyllä oikeastaan. Minulla on selvä käsitys siitä mistä pidän. Lähinnä käytän suomalais/japanilaisvaikutteisia nimiä. Haluan että nimi kuulostaa tavalliselta, muttei ole ihan yleisimpiä. Käytän jonkinverran lempinimiä.Ja sitten omat kysymykset:

1. Missä kirjoitat mieluiten?
2. Mikä on kamalin koskaan kirjoittamasi tarina?
3. Huomaatko toistavasi tiettyjä elementtejä tarinasta toiseen (teema, tunnelma, asia, hahmotyyppi jne.)?
4. Millaisia tavoitteita sinulla on kirjoittamisen suhteen?
5. Miten motivoit itseäsi kirjoittamaan?
6. Vaihteletko genrejä vai pidättäydytkö vain yhdessä?
7. Kuka on kirjailijaidolisi?
8. Mikä on suosikkisanasi tai -ilmaisusi?
9. Pidätkö kirjojen adaptaatioista (teatteri, elokuvat, tv-sarjat jne)?
10. Mikä ajaa sinut kirjoittamaan?

Tämän haasteen laitan kiertämään Beelle, Deelle ja Lilalle. ♥♥

8 kommenttia:

 1. Kiitos haasteesta! Hienoja, haastavia kysymyksiä! Vastailen piakkoin. :)

  Ja omat vastauksesi ovat kiinnostavia. Nälkä kuulostaa kyllä kirjalta, josta en välttämättä pitäisi. Minulle tulee tuosta nimestä aina mieleen vain Knut Hamsunin Nälkä, joka sekin on varsin erikoinen lukukokemus. (Kirja itsessään ei ole huono, mutta siinä ei oikein ole juonta ja päähenkilö on ärsyttävä.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastailemisen iloa! :D

   En nyt päässyt yli tuosta Nälästä. Se on varmasti hieno kirja jollekin, mutta en vaan saanut mitään otetta. Ja tuo toinenkin Nälkä kuulostaa aika kamalalta! Nimi on selvästi kirottu. O.o'

   Poista
  2. Hamsunin Nälkä kertoo nälkää näkevästä taiteilijasta joka harhailee nälissään ympäri Kristiania (nyk. Oslo) ja perustui kai kirjailijan omiin kokemuksiin. Tavallaan kirja oli hyvä, mutta toisaalta se jatkuva nälässä harhailu alkoi ahdistaa... päähenkilö myös kieltäytyi tarjotusta ruoasta vaikka oli nääntymäisillään nälkään, ylpeydestä kai...

   Poista
 2. Oi, kiitos! Tämä piristi päivääni huomattavasti. ^^

  Oletko muuten Hannele Mikaela Taivassalon kirjan 'Oi, tule katsomaan' ? Itse luin sen tuossa sysyn/talven aikana ja kiinnostaisi kuulla muiden mielipiteitä siitä.
  Ja syksy on paras aika vuodesta kirjoittaa, vaikka itselläni ei kaamosmasennusta olekaan (piristyn aina, kun tulee kylmää ja pimeää. Siksi kesällä on vaikea kirjoittaa, vaikka periaatteessa aikaa olisikin enemmän) :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D :D

   En ole lukenut Taivassalolta kuin Nälän. Proosan perusteella hän on kyllä taitava kirjoittamaan, mutta kaipaan itse konkreettisempaa kerrontaa ja perinteisempää rakennetta. Nälkä ei varsinaisesti kannustanut lukemaan muuta, mutta saattaisin kyllä yrittää vielä joskus. ;)

   Keskityn paremmin pimeässä. Muu maailma ikään kuin sulaa pois ja saan paremmin yhteyden tarinaan. Sekin tosin auttaa, että kirjoitan usein aika synkkiä juonenkäänteitä. Olen huomannut, että moni muukin kirjoittaja on kesäisin laiskeimpi, joten ehkä tämä on ihan universaali ilmiö?

   Poista
 3. Voi kiitos! :) Tämä tuli ihan puun takaa! Kylläpä tuollainen pieni asia voikin ilahduttaa! Danke schön!

  Heheh, en tiedä miksi mutta minua alkoi hymyilyttää tuo ruokakuvaus -kysymys. En ole koskaan tainnut tulla erikseen ajatelleeksi sitä kuinka usein romaaneissa syötävää ruokaa kuvataan. Myös minä olen sitä mieltä, että usein ruokakuvaukset ovat tyystin turhia. Välillä ne jopa onnistuvat oksettamaan, vaikkei tarkoitus olisikaan (jotenkin Harry Potterin ruokakuvaukset aina ällöttivät minua: esim. se kun Ron työntää kinkkupiirasta suuhunsa ym.). Toki joissain tapauksissa ruoalla on romaanissa erityinen motiivi, mutta ei aina. Myönnän että olen itsekin syyllistynyt ruoka-annoksien perusteettomaan ja turhaan kuvaamiseen nykyisessä käsikirjoituksessani... Voisin ehkä kiinnittää tähän huomiota sitten kun alan editoimaan tekstiä. :D

  VastaaPoista