perjantai 11. lokakuuta 2013

Lumihiutaleinen tarina

Nanowrimon lähestyäessä taas uhkaavasti ajattelin puhua hiukan tarinan suunnittelusta. Olen lukenut vuosien varrella monen monta tekniikkaa ja kikkaa ja oma luomisprosessini on edelleen niiden omituinen hybridi. Pahimman luomisvimman aikana raapustelenkin muistilappuja, exceleitä, wordeja, piirrän ja muutenkin luonnostelen ajatuksiani joka paikkaan.

Yksi tekniikka juonen puimiseen on kuitenkin jäänyt selvästi mieleen ylitse muiden: The Snowflake Method, eli suomeksi Lumihiutale Metodi. Itse sivustolla on laajempi englanninkielinen selitys, mutta avaan tätä myös suomeksi.

 Juonipeikko vaanii onnetonta kirjoittajaa merihädässä
(tai Yoshitaka Amanon Final Fantasy kuvitusta).

1. Kirjoita tarinasi yhdellä lauseella. Käytä tähän tunti.
- Tässä vaiheessa kannattaa unohtaa nimet ja keskittyä protagonistin nopeaan kuvailuun.
- Mitä hän yrittää tehdä? Mitä hän haluaa?
- Miksei hän voi saada sitä? Mikä on konflikti? Kuka on antagonisti?
- Käytä alle 15 sanaa.
- Kannattaa tsekata New York Timesin bestseller-lista, jossa isot kirjat on onnistuneesti tiivistetty lauseeseen.

Esim. Mielisairaalaan suljettu teini-ikäinen yrittää paeta takaisin Ihmemaahan ennen kuin hänet lobotomisoidaan.

2. Laajenna lauseesi yhdeksi kappaleeksi (5 lausetta). Käytä tähän tunti.
- 1 lause kuvaa lähtötilanteen.
- 1 lause kuvaa 1. kriisin. Tämä on yleensä ulkoinen tapahtuma, joka saa protagonistin liikkeelle.
- 1 lause kuvaa 2. kriisin. Tämä kriisi on protagonistin aiheuttama. Hän yrittää korjata asiat ja saa aikaan uuden kriisin.
- 1 lause kuvaa 3. kriisin. Tämäkin on protagonistin aiheuttama ja edellisiä mittavampi. Tarinassa kriisi petaa tarinan kliimaksin.
- 1 lause kuvaa tarinan lopun.

Esim. Maalaispoika Luke Skywalker saa haltuunsa droidit, joilla on tärkeää tietoa Imperiumia vastaan käytävälle kapinalle (1).
Imperiumi hyökkää Luken kotifarmille ja surmaa hänen setänsä ja tämän vaimon, joka saa Luken matkaan yhdessä Ben Kenobin kanssa kohti kapinallisystävällistä Alderaan-planettaa (2).
Luke ja Ben pakenevat Mos Eisleystä yhdessä Han Solon kanssa vain tajutakseen, että Imperiumi on tuhonnut Alderaanin ja jäädäkseen vangeiksi Kuolemantähden vetosäteeseen. (3).
Ben Kenobi uhraa henkensä, jotta Luke pääsee ystävineen karkuun Kuolemantähdeltä (4).
Luke osallistuu kapinnallisten hyökkäykseen Kuolemantähteä vastaan ja tuhoaa avaruusaseman yhdessä Han Solon kanssa (5).


Yoshitaka Amano ja ikimuistoisia hahmoja: Final Fantasy 6:n Terra.

3. Kirjoita päähahmoistasi sivun mittaiset profiilit.

Nimi
Hahmon tarina (1 lause)
Hahmon motivaatio (1 lause, mitä haluaa & miksi)
Hahmon tavoite (1 lause, mitä tekee)
Hahmon konflikti (1 lause, mikä estää)
Hahmon oivallus (1 lause, miten hahmo muuttuu)
Hahmon tarinan yhteenveto (1 kappale)

Huomaa, että aikaisemmat merkinnät juonesta saattavat muuttua nyt kun syvennät hahmojasi. Tämä on hyvä asia! Yhteenvetojen kuuluu elää ja muuttua pitkin matkaa. Minkään kohdan ei kuulu olla kaikentyhjentävä, vaan raaka luonnos, jota korjataan ja täydennetään pitkin matkaa.

4. Ota esille #2 juoniluonnos ja laajenna jokainen lause kappaleen (3-5 lausetta) mittaiseksi.
- voit nyt kertoa tarkemmin juonen olosuhteista, esteistä, hahmoista jne.
- enää ei ole niin tarkkaa paljonko kirjoitat yhteen kappaleeseen.

5. Laajenna hahmon kuvauksesi. Käytä pari päivää.
- 1 sivu päähahmoista
- 1/2 sivua sivuhahmoista (sama kaava kuin #3)

6. Laajenna #4 juoniluonnos neljän sivun mittaiseksi. Käytä viikko.


Iso paha juonipeikko yrittää yhä pelotella (lisää Amanoa, of course)!

7. Laajenna hahmojesi profiileja. Käytä viikko.
- Kirjoita nyt ylös kaikki tieto hahmoistasi: ulkonäkö, ikä, mieltymykset jne.
- Tärkeimpänä kuitenkin motivaatio, tavoitteet ja hänessä tapahtuva muutos.

8. Tee lista tarvitsemistasi kohtauksista.
- avaa excel ja listaa sinne omille riveilleen jokainen kohtaus, joka tarvitaan #6 juonta varten.
- jos sinulla on useampi kertoja, merkitse viereiseen sarakkeeseen kuka on luvun kertoja.
- kirjoita vielä uuteen sarakkeeseen lyhyt kuvaus kohtauksen sisällöstä.

9. Kirjoita 1.luonnos käsikirjoituksestasi.


Tarkoitus ei ole noudattaa kaavaa orjallisesti, vaan valita siitä se mikä tuntuu hyvältä. Asteittainen lumihiutale lähtee liikkeelle pienestä ja laajenee orgaanisesti monimutkaiseksi kokonaisuudeksi.

Kaikki kirjoittajat eivät viihdy kaavioiden äärellä ja osa taas viihtyy mainiosti. 2011 käytin vain juonen suunnitteluun tarkoitetut osat, koska en pidä hahmoprofiileista. Jätin myös kohdan #8 tekemättä, koska se oli liian tarkkaa suunnittelua minulle.

Snowflake sopi silloin minulle hyvin, koska minulla on usein käsitys siitä miten kirja loppuu, kun idea on kehittynyt tarpeeksi kirjoitettavaksi. Tänä vuonna harkitsen kohtausten excelittämistä (onko tuo edes sana O.o'), jotta minulla on kartta kun kirjoittaminen alkaa ahdistaa. Puolisuunnitelmallinen tekniikka toimi aikanaan ficcien kanssa, muttei ole pelittänyt jostain syystä kässäreissä. Ehkä lumihiutale pelastaa?

Miten sinä suunnittelet vai suunnitteletko ollenkaan?

6 kommenttia:

 1. Hui, tätä ei toteutetakaan hetkessä! Kiitos Vaarna postauksesta ja suomenkielisestä selityksestä.

  Kuten olen varmaan sanonutkin, itse harrastan alun ja lopun kirjoittamista ja alan kirjoittaa väliin tietämättä juuri mitä rapahtuu. Juonikaaviot eivät minulta onnistu, mutta suunnittelen juonenkäänteitä kyllä joskus päässäni. Kehitteken myös henkilöille pitkiä ja hyvin yksityiskohtaisia taustatarinoita, mutta en kirjoita niitä ikinä paperille, joten ehkä sitä lasketa suunnitteluksi. Suunnitteletko excelittämistä nanoon siis?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta kaikki suunnittelevat, mutta osalla se on vähemmän järjestelmällistä. Minun on aina pakko kirjoittaa, koska tavaraa on niin paljon, etten muuten muistaisi.

   Jep, nanoa varten ajattelin excelittää tarvittavat luvut. Jos sitten sen avulla saisi kirjoitettua yhden luvun päivässä. :D

   Poista
 2. Tuo lumihiutaletekniikka on kyllä kiinnostava, ja sitä voisi oikeasti itse joskus kokeilla kokonaisen kässärin kanssa... Se on hyvin kokonaisvaltainen. Ja jotain tuon suuntaista olen tehnytkin suunnitellessani tähänastisia tekstejä; en vain ihan noin järjestelmällisesti ja laajasti...

  Minä suunnittelen enemmän juonta ja rakennetta kuin henkilöhahmoja (se onkin ehkä yksi heikkouteni...). Kirjoitan suunnitteluvaiheessa muistiin tapahtumia ja juonta. Tällä hetkellä minulla on sellainen systeemi, että olen jakanut kirjan tapahtumat karkeasti lukuihin, niin että minulla on a4:lle mahtuva lista luvuista. Siitä sitten vielä "lihotan" tiedostoa niin, että suunnittelen jokaisen luvun sisältöä n. sivun verran. Mutta alan kyllä kirjoittaa, vaikka kaikkia lukuja ei olekaan tarkkaan suunniteltu; riittä, kun minulla on tuo lukulista, siitä tulee sen verran varmuutta että uskallan aloittaa...

  Ja minulla on myös tuo juttu, että pakko kirjoittaa suunnitelmia muistiin, koska muuten on aivan liikaa asiaa "irrallaan" päässä kerralla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin tämä on aika pätevä tekniikka, vaikken ole sitä vielä koko laajuudessa käyttänyt. :D

   Itseasiassa jätin yhden Lumihiutaleen vaiheista kuvaamatta, ja se on juurikin tuo lukujen luonnosteleminen etukäteen. Se mainittiin vapaaehtoiseksi askeleeksi ennen itse kässärin kirjoittamista.

   Tekniikkasi kuulostaa toimivalta. Minulla on omituinen tapa kirjoittaa alku ja alkaa sitten luonnostella tarinan loppua luku luvulta. Mitä enemmän teen tätä, sitä vähemmän näin tarkka suunnitelmallisuus ahdistaa, joten luulen että olen siirtymässä suunnittelijoiden jengiin pysyvästi. ;)

   Poista
 3. Huh, onpa asiallinen paketti. Kiitos tästä. Tosiaan itse en kirjoita juuri koskaan suunnittelematta, mutta tämä on jo niin hc:ta tavaraa että ehkä kannattaa ottaa käyttöön vasta myöhemmässä vaiheessa. Tai hyödyntää vain osan. No, sehän onkin teorian hienous, voi repiä itselleen sen minkä tahtoo ja sylkeä muun päälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käytin Lumihiutaleeseen viikonlopun ja lopputulos oli mielestäni erittäin pätevä!

   Nyt hinkuan takaisin kotiin, jotta pääsen viimeistelemään excelini. Siitä tuli juuri sellainen kuin tarvitsinkin, tosin lainasin enemmän kenties Rowlingilta kuin hiutaleesta. Tunnistin LP:stä kaksi pääjuonta ja kaksi sivujuonta, pidän kirjaa hahmoista ja tapahtumapaikoista, motiiveista/symboliikasta/intertekstuaalisuudesta, sanamääristä ja siitä mitä on jo kirjoitettu ja mitä ei.

   Kerro ihmeessä jos päädyt joskus kokeilemaan tätä syvällisemmin! :D

   Poista