keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Paluu arkeen

Blogikooma päättyy taas hetkeksi. Kesän poltteessa huomaan kuitenkin, ettei koneella oleminen kiinnosta päätetyöläistä pätkääkään vapaa-ajalla. Onneksi illat sentään viilenevät!

Hiipuvan illan tunnelmia laiturin keinuessa ja kaislojen suhistessa.

Juhannus tuli ja meni ja minä sen mukana. Lähdin mökille kolmeksi päiväksi rentoutumaan ja paastoamaan arjen kiireistä ja mediasta. Puhdistus teki hyvää. En katsonut TV:tä enkä kelloa. Luin kirjoja, tein kotihommia, söin ja join, ja saunoin ja uin.

Kotiinpaluussa oli hitusen katkeruutta, kun olisin ollut jo lomakypsä ja lomani on vasta elokuussa. Onneksi edessä on kaikkea kivaa kuten kirjoittajakavereiden tapaaminen Turussa ja sitten Finncon. Ensi kuulle on liput Within Temptationin keikalle, ja meille on ilmeisesti tulossa kesävieraitakin useampana viikonloppuna.

Ehkä se loma sieltä sittenkin pilkottaa läpi myös arkeen.

Kirjoittamisopasvalinnat ovat osuneet nappiin.

Fiilistelyn ja rentoutumisen ohella olen myös tutustunut ostamiini kirjoitusoppaisiin.

Jack M. Bichamin Scene & Structure kirjaa oli kehuttu, eikä turhaan. Kirjassa paneudutaan kirjoittamisen logiikkaan ja kirjan rakenteisiin. Syy-ja seurausketjut käydään läpi lausetasolta koko kässärin mittaan ja myöhemmin paneudutaan rakenteisiin muutenkin (mistä aloittaa, miten pidetään yllä jännite, mitä on kohtauksen tarkoitus jne.). Jälkikäteen tuntuu typerältä, ettei näihin asioihin ole kiinnittänyt enemmän huomiota! 

James Scott Bellin Revision and Self-Editing for Publication kattaa kirjoittamisen hieman laajemmalti. Siinä käydään läpi mm. dialogin kirjoittamista, kohtauksen perusidea, juonen ainesosat, milloin kerrotaan ja milloin näytetään, miten tehdään toimivaa kuvailua... Kirjassa on ihanan paljon osuvia esimerkkejä, joista jää ehkä jotain korvienkin väliin. 

Kirjat ovat antaneet termistön ilmiöille, joita olen vain ohimennen ihmetellyt. Valveutunut kirjoittaja varmaan pärjää ilman näitä, koska toimivat rakenteet on sisäistetty lukemalla laajasti. Minulla on ollut lukemisessa niin suuri ajallinen tauko, että mahdolliset opit ovat kadonneet aivoistani, koska olen lukenut vuosikausia vain amatöörien tuherruksia (olkoonkin, että ficcipuolella on myös todella lahjakkaita kirjoittajia).
 
Nämä olivat mukanani myös mökillä ja tein niistä luentomalliin muistiinpanoja lukiessani. Kuten tavallista, ihan kaikkia oppeja en suorilta allekirjoita. On kuitenkin mukava todeta missä on itse mennyt metsään ja miksi oma editointi ja kirjoittaminen on ollut niin hankalaa.

Suosittelen lämpimästi! ♥

9 kommenttia:

 1. Tuo sininen opus vei jo nimensä takia sydämeni. Onko tässä nyt sitten enkkua opeteltava! Kirjoittamisen teoria<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisin tarjota suomenkielistä referaattia jos sellainen kelpaa? Teen joka tapauksessa muistiinpanoja, koska opin asiat parhaiten kirjoittamalla, joten se on aika sama ovatko ne Wordissa vai paperilla.

   Jenkkien Writer's Digest näyttää tarjoavan laadukkaita julkaisuja. Suomeksi on harmittavan vähän teoriakirjoja :(

   Poista
  2. Mistä ostit/lainasit kyseisen teoksen? Sitä ei taida olla ihan kirjastoissa. Voisi olla mielenkiintoista lukea sitä tai referaattia, jos sitä haluat jakaa. :> (ymmärrän kyllä, jos et)

   Poista
  3. Hoidan englanninkieliset shoppailut yleensä suoraan Amazonin verkkokaupasta (en tiedä onnistuuko ilman luottokorttia), joten sieltä nämäkin.

   Kirja(t) on minulla vielä luettavana, mutta lainaan kyllä mielelläni luettuani ne itse tai teen vaihtoehtoisesti referaattia sitä haluaville ;)

   Poista
  4. Wow, kuulostaa mahtavalta ja pelottavalta! Mutta jos muistiinpanoja on tarjolla, laita mullekin. Pelkään tosin, että jos alan lukea tuollaista, niin alan pelätä, etten osaa kirjoittaa enää yhtään. :D Mutta oikeasti teoriatietoni on aina lähellä nollia, joten voisi olla hyödykästä joskus paneutua teoriapuoleenkin.

   Ihana kaislikkokuva!

   Poista
  5. Pitää ilmeisesti ottaa referaatinteko heinäkuun viikonloppuprojektiksi (Turussa ja Finnconissa kun menee kaksi seuraavaa). ;)

   Mietin aluksi itse samaa, mutta kirjatkin muistaakseni painottivat, ettei näitä asioita kannata miettiä kirjoittaessa vaan editoidessa. Muuten tekemisestä ei tule yhtään mitään. Ehkä asiat jossain vaiheessa sisäistyvät myös raakaversioihin huomaamatta.

   Kiitos! Napsin hirveän määrän luontokuvia Juhannuksena, joten niitä on taas blogiin hetkeksi :D

   Poista
 2. Nuo oppaat kauhistuttavat minua. Mutta olisi mielenkiintoista kuulla, mitä et allekirjoita niiden neuvoista?

  Juhannuksesi kuulostaa kivalta. Arkeen paluu on kyllä ankeaa, itsekin olisin ollut lomakypsä juhannuksena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten sanoin, oppaat eivät sovi kaikille. Minä olen muutenkin niin ylianalyyttinen, että pidän teoriasta. ;D

   En nyt muista yksittäisiä neuvoja, mutta jenkkien oppaissa on tietenkin amerikan malli koskien julkaisuneuvoja. Pitääkin tsekata muistiinpanoni.

   En ole ihan varma oliko jompikumpi näistä se opas, joka neuvoi kuvailun kirjoittamiseen konkreettisin sanamäärin ("kerro ympäristöstä max 60 sanaa"). Ihan absurdi ohje o.O'

   Poista
  2. Konkreettiset sanamäärät. O.o Juuri tuollainen minua kammoksuttaa oppaissa. Yhdellä luovan kirjoittamisen kurssilla opettaja jakoi meille monisteen, jossa oli että romaanissa on kolmekymmentä lukua ja ne ovat näin pitkiä... okei ei niitä orjallisesti noudatettaviksi varmaan oltu tehty, mutta silti, absurdia. Pidän kyllä analysoimisesta, mutta kun menee liian teoreettiseksi, en jaksa enää ajatella. Yleensä. :D

   Poista