tiistai 8. tammikuuta 2013

2012

(Kuvassa Yyterin hiekkarannat, koska talvella on pimeää ja kylmää...)

Loma tuli, loma meni. Maalailin lomalle suuria odotuksia ja aikeita, mutta loppupeleissä se meni aikalailla nollaamiseen. Ja se on ihan oikein se. Olen kirjoittanut koko vuoden todella kunnianhimoisesti ja pitänyt kiinni päättämistäni aikatauluista suorastaan pakkomielteisesti. Välillä on ihan hyvä tehdä tuttavuutta Pleikkarin kanssa... ja ehkä sen avopuolisonkin, kun sen kerrankin saa samaan aikaan lomalle ;)

Huomasin, että moni oli kertaillut viime vuoden saavutuksia, joten miksen siis minäkin? Taidan kuitenkin pitäytyä pitkälti kirjallisissa saavutuksissa. ;)

 • n. 400 000 sanaa
 • kaksi täysin valmista ficciä, 137k ja 77k
 • kaksi wippia, 43k ja 28k
 • 100k nanowrimo raakile
 • tusina one shottia
 • opin suunnitelemaan kirjoittamistani etukäteen.
 • opin aikatauluttamaan kirjoittamiseni sen sijaan että odottaisin inspiraatiota.
 • opin viimeinkin editoimaan kokonaisuutta silmällä pitäen.
 • kokeilin 1 persoonaa enemmän ja kirjoitin preesensissä.
 • kirjoitin huumoria, toimintaa ja puhdasta romanssia.
 • olen siirtynyt pois kaikkitietävästä 3.persoonasta kohti rajattua 3:sta.
 • perehdyin monomyytin rakenteeseen
 • lämpenin runoille luettuani Dante Alighierin La Vita Nuovaa
 • osallistuin syksyllä kansanopiston luovan kirjoittamisen kurssille
 • luin paljon editoimatonta tekstiä suomeksi muille ääneen (kurssilla)
 • herätin henkiin toiveet siitä, että ehkä minustakin tulee joskus kirjailija
 • aloin pyörittää blogia nykyisessä muodossa suomeksi

Tästä ei käy ilmi, etten edelleenkään lukenut juuri nimeksikään. Nälkäpelit luetuttivat alkuvuodesta. Stephen Kingin Musta Torni jäi taas kesken (kirjan pituinen flashback ei uponnut), vaikka olin päässyt hitaan alun ohi ja ahmin kaksi kirjaa. Uhrilampaat ei kuohauttanut, mutta englanniksi luettu Hannibal oli kertakaikkisen kiehtova kirja. En muista luinko viime vuonna lainkaan Sookie Stackhouse kirjoja, vai oliko niiden kaluaminen 2011 uroteko. Jos luin viime vuonna muita kirjoja, niin en kertakaikkiaan muista mitä...

Tämä vuosi on jo aloitettu Punaisella Lohikäärmeellä ja elokuvan tavoin en siitä pahemmin innostunut. Seuraavana hyllyssä odottaa Nuori Hannibal. Olen senkin suhteen hyvin skeptinen. Kiinnostukseni Thomas Harrisiin johtuukin pitkälti siitä, että hän kirjoittaa mielestäni hyviä hahmoja (Clarice Starling FTW). Juoni ja kirjoitustyyli eivät sinänsä minuun pure.

2013 on vierähtänee suurten muutosten parissa.

Olin aikonut pyhittää alkuvuoden editointiin, mutta nyt alkaisi vaikuttaa siltä, että uuden kodin osto tulee syömään aikaa. Vaikka T* aina sanoo että "aletaan vaan katsella uutta kotia ajoissa" ja "asioissa menee oma aikansa", tuntuvat asiat aina napsahtavan nopeasti liikenteeseen. Se asunto löytyy usein suorastaan kirotun nopeasti. Nytkin vaikuttaisi siltä, että ensimmäinen vierailemamme kohde on se oikea. Tarjous tehdään loppuviikosta. Jos tarina siis etenee meille tyypilliseen tapaan, olen ihan ajoissa liikenteessä kun alan hävittää ylenpalttista tavaramäärää jo nyt ja änkeä roinaa laatikoihin.

Jos tuo talokauppa nyt toteutuu, tulisi minusta pitkämatkalainen, eli asuinpaikkakin vaihtuisi etelämpään. Luulen silti, etten pidemmän päälle jaksa reissaamista, jolloin myös työpaikan vaihto olisi edessä. Se on sinänsä harmi, sillä sekin on muutos, joka yleensä syö niin paljon energiaa, etten paljoa kirjoita ensimmäisiin kuukausiin. Onneksi edessä on kesä!

Lienee kuitenkin parempi, etten kauheasti aseta kirjoittamiseen tavoitteita tälle vuodelle, ainakaan ennen kuin tuleva asumiskuvio selkenee.

Lukemismielessä hyllyssä odottavat Stephen Kingin Tukikohta (jota olen muissa olomuodoissa fanittanut monta vuotta) sekä Musta Torni sarjan loput osat, tilasin hyllyyn lisää Palahniukia eli Snuff, Pygmy, Haunted, Tellall, sain joululahjaksi viimeisimmän Sookie Stackhouse kirjan Deadlocked ja Anne Ricen Vampyyri Lestat on yhä lukematta, vaikka Kadotettujen Kuningatar ja Veren Vangit ovatkin olleet pitkään suosiossa.

Siis innolla uuteen vuoteen. :D :D


Ja vuoden päätteen kunniaksi musiikkia: Lissie - Go Your Own Way

10 kommenttia:

 1. Taivas, en kykene kommentoimaan mitään, koska olen niin järkyttynyt siitä, että joku on kirjoittanut 400 000 sanaa vuodessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin lohduttaa hiukan. En takaa kirjotetun laatua ;)

   Poista
 2. 400k? Olet hullu.

  Minäkin taisin tajuta tänä vuonna tekstien suunnnitelun tärkeyden. Jälkikäteen tuntuu älyttömältä miten on ylipäätänsä voinut kirjoittaa suunnitelematta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 300k tuosta on siis puhtaasti ficcejä, joiden kirjoittamiseen minulla on tehokas rutiini. Siinä on itse asiassa paljon samaa kuin Rachel Aaronin 2k to 10k metodissa. En myöskään editoi ficcejä samaan malliin kuin suomenkielisiä tekstejä.

   Osasin aikaisemmin oikeastaan vain aloittaa kirjoittamisen ja tarinan lopettaminen oli minulle mahdotonta ilman suunnitelmaa. Se oli viime vuoden tavoite: kirjoittaa mahdollisimman monta valmista kokonaisuutta ja harjoitella tarinoiden lopettamista.

   Poista
  2. Saa sitten kertoa miten lopun voi kirjoittaa, koska itse feilaan sen jatkuvasti.

   Poista
  3. Ööööö... nyt en kyllä uskalla sanoa, että olisin tehnyt sitä ikinä erityisen onnistuneesti? Varmaan niin, ettei lukijan tee mieli heittää kirjaa seinään? o.O'

   Poista
 3. ... Mua kerta toisensa jälkeen järkyttää toi sun Harris-juttu. Siis kun mähän luin sen Punaisen Lohikäärmeen jo vuosia, vuosia, vuosia sitten ja tykästyin miehen tyyliin kovasti jo silloin :O Että nii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta kun sinä tykkäät muutenkin näistä! Luet Grishamia ja muuta vastaavaa. Harris on siinä jonossa luonnollinen jatkumo.

   Enpä tiedä. Will Graham ei nappaa ja säälipisteitä ei heru Dollarhydellekaan. Siksi Punainen Lohikäärme ei jaksa pitää kiinnostusta yllä samalla tavalla kuin kaksi keskimmäistä.

   Ja vaikka sanoin ettei Uhrilampaat napannut, niin luulen että sen kanssa vertaan kohtuuttomasti kirjaa leffaan, jota suorastan rakastan. Hannibalista tykkäsin

   Eli tyyli ei itsessään nappaa, mutta kun sivuilla on Clarice ja Hannibal niin luen kyllä kaiken mitä eteen tulee ;)

   Poista
 4. Löysin blogisi vasta, mutta tulen kyllä toistekin :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmeisesti on löytynyt mielenkiintoista luettavaa :) Kiitoksia!

   Poista